29. Maja 2023.

Ruski sistem PVO jači od britanske “storm šedou” rakete

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tri britanske rakete dugog dometa “storm šedou” i više od 10 dronova u zoni Specijalne vojne operacije, (SVO) tokom jučerašnjeg dana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Tri krstareće rakete ‘storm šedou’ i 13 višecevnih raketnih bacača HIMARS presreli su sistemi PVO”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, uništeno je 14 dronova u naselja Verhnjekamenka, Novodružesk, Pšenjičnoje u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), u mestu Jasnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i u mestima Vasiljevka, Ljubimovka i Konstantinovka u Zaporoškoj oblasti, precizira rusko Ministarstvo odbrane.

Ukupno, od početka SVO je uništeno 429 ukrajinskih vojnih aviona, 235 helikoptera, 4.371 dronova, 424 sistema PVO, 9.324 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.100 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 4.934 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, kao i 10.527 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Rusija visokopreciznim oružjem udarila na ukrajinske aerodrome

Oružane snage Rusije noćas su izvele raketni napad na ukrajinske aerodrome, navodi Ministarstvo odbrane tokom današnjeg brifinga.

“Cilj udara je postignut. Svi naznačeni objekti su uništeni”, saopštilo je ministarstvo.

Ruska vojska uspela je da pogodi komandne punktove, radarske punktove, avijacijsku opremu, skladišta naoružanja i municije ukrajinske vojske.

Ministarstvo je pojasnilo da su za udar koristili visokoprecizno vazdušno oružje velikog dometa.

Tanjug/ AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Kijev je proteklog dana pretrpeo najveće gubitke na Donjeckom pravcu. Ruski lovci su pogodili oko 145 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, dva pikapa i haubicu D-30.

Na Kupjanskom pravcu neprijatelj je izgubio do 65 boraca, na Krasnolimanskom pravcu – do 50, na južno-Donjeckom i Zaporožskom pravcu – do 140 ljudi, a kod Hersona – do 20 vojnih lica.

Takođe, ruska vojska je u Hersonu uništila hangar sa naoružanjem i vojnom tehnikom 126. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine.

Ministarstvo dodaje da je ruska vojska na krupjanskom pravcu zaustavila akcije dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. A u području Avdejevke u DNR Oružane snage Rusije su uništile komandno-osmatrački punkt 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare