25. Septembra 2023.

Ruski naftni gigant više ne trguje u dolarima

Većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta.

Ruski proizvođač nafte “Gasprom njeft”, podružnica energetskog giganta “Gasprom”, gotovo da je napustio američki dolar i evro u trgovini sirovom naftom sa stranim partnerima – kupoprodaja se obavlja u nacionalnim valutama, saopštio je generalni direktor kompanije Aleksandar Djukov.

Prema njegovim rečima, većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta.

“Ne koristimo rupije. Uglavnom trgujemo u juanima i rubljama. Praktično smo napustili naplatu u dolarima i evrima”, izjavio je Djukov na marginama energetskog foruma TNF, koji se održava u naftom bogatoj Tjumenskoj oblasti u Sibiru.

Dodao je da kompanija nije imala problema s povlačenjem zarade od izvoza u stranoj valuti, a prihod od prodaje nafte i naftnih derivata prima u kratkom roku.

Rusija je značajno povećala upotrebu nacionalnih valuta u trgovini energentima prošle godine, udaljavajući se od evra i dolara u transakcijama sa stranim partnerima jer su te valute postale “nepouzdane” zbog zapadnih sankcija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare