7. Septembra 2023.

Ruski miljenik i protivnik NATO-a mogao bi doći na čelo EU članice: On je trojanski konj Kremlja!

Bliže se izbori koji bi mogli drastično da utiču na rat u Ukrajini.

Slovačka je na prekretnici: da li će proruski kandidat pobediti na izborima u jednom od najčvršćih saveznika Ukrajine? Opšti izbori u Slovačkoj 30. septembra biće test evropskog jedinstva po pitanju Ukrajine, piše Njujork tajms. Izborni favorit, bivši slovački premijer Robert Fico, snažno je proruski orijentisan i protivi se nastavku pomoći Ukrajini.

Do sada je protivljenje pomoći Ukrajini bilo uglavnom ograničeno na marginalne delove političke scene evropskih zemalja. Međutim, ankete u Slovačkoj idu u prilog Robertu Ficu, koji je obećao da će zaustaviti slovačke isporuke oružja Ukrajini, osudio je sankcije Rusiji i pobunio se protiv NATO-a.

Dve strane su u žestokom sukobu i jedna drugu optužuju da njihovu kampanju finansiraju Rusija ili NATO. Bivši ministar odbrane Jaroslav Nad naziva Ficovu stranku SMER ruskim trojanskim konjem. Jaroslav Nad je ovog leta tvrdio da je, prema obaveštajnim podacima, Slovak koga nije imenovao posetio Rusiju da bi dobio novac za SMER, što je izazvalo buru protivoptužbi.

Slovačka je bila prva zemlja koja je poslala protivvazdušne rakete i borbene avione u Ukrajinu. Ako bi sada Fico pobedio, mađarski premijer Viktor Orban više ne bi bio jedini lider u EU i NATO koji se oštro protivi pomoći Ukrajini.

Rusija je srećna, naporno su radili da iskoriste Slovačku kao klin za podelu Evrope, kaže Rastislav Kačer, bivši ministar spoljnih poslova. Snažno širenje proruskog stava objašnjava se velikim nezadovoljstvom javnosti izazvanim međusobnim sukobima prozapadno orijentisanih slovačkih političara koji su došli na vlast 2020. godine, ali rusofilstvom koje u Slovačkoj datira još iz 19. veka.

Samo 40 odsto Slovaka krivi Rusiju za rat u Ukrajini, dok 51 odsto smatra da su ili Ukrajina ili Zapad „prvenstveno odgovorni” za rat. U Poljskoj 85 odsto krivi Rusiju, u Češkoj 71 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja agencije Globsec iz marta.

Proruski propagandisti u Slovačkoj uključuju Hlavne spravi, popularne antiameričke konzervativne medije, kao i bajkersku grupu Brat za Brata. Slovački bajkeri su povezani sa proputinovskom ruskom motociklističkom bandom Noćni vukovi. Jedan od autora Glavne sprave, Bohuš Garbar, osuđen je ove godine za špijunažu nakon što je snimljen kako uzima novac od ruskog vojnog atašea, koji je u međuvremenu proteran. Slovački umetnik Peter Kalmuš (70) kaže da su ga prošlog meseca pretukli članovi te bajkerske grupe nakon što je uništio sovjetski ratni spomenik u Košicama u znak protesta protiv ruskih zločina u Ukrajini.

Raspoloženje u Evropi se menja, tvrdi Ljuboš Blaha, bivši član hevi metal benda i autor knjiga o Lenjinu i Če Gevari, sadašnji zamenik lidera Ficove političke partije SMER. Za njega je rat u Ukrajini „rat američke imperije protiv ruske imperije“. Luboš Blaha je jedan od najglasnijih i najuticajnijih zagovornika Rusije na društvenim mrežama. On liberalnu predsednicu Zuzanu Čaputovu redovno proziva za navodni fašizam i tvrdi da su proukrajinski ministri „američke marionete“. On je uveren da će uskoro većina zemalja biti protiv naoružavanja Ukrajine, posebno ako Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare