6. Decembra 2023.

Ruski lider u Saudijskoj Arabiji: Ništa neće poremijetiti naše odnose, Putin jako drag gost

Zajedno koordinišemo akcije u cilju bezbjednosti na Bliskom istoku, a i u budućnosti ćemo iskoristiti sve opcije koje budu bile u interesu naših naroda, regiona i cijelog svijeta, poručio je Muhamed bin Salman Al Saud

Avion predsednika Rusije Vladimira Putina sleteo je u glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, u kojem delegacije dve zemlje razgovaraju u širem formatu.  

Predsednik Rusije je u Rijad stigao u pratnji svoje delegacije, a zvaničnike Saudijske Arabije predvodi prestolonaslednik Muhamed bin Salman Al Saud.

Na početku razgovora, Putin je zahvalio na pozivu da poseti ovu arapsku zemlju, nakon čega je podsetio da je SSSR bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost Saudijske Arabije pre skoro 100 godina.

“Naši odnosi su se tokom tog perioda razvijali na različite načine, mnogo toga se desilo, ali u poslednjih sedam godina oni su počeli vrlo aktivno da se razvijaju”, tako da su danas dostigli nivo koji nije bio nikada pre, prokomentarisao je Putin.

“To je bilo moguće zahvaljujući mudroj politici Vašeg oca, uz Vaše direktno učešće”, dodao je ruski lider.

Odnosi dve zemlje u sferi politike, ekonomije i humanitarnom sektoru su “stabilni, veoma dobri”, naglasio je Putin uz napomenu da je veoma važno da se razgovara o dešavanjima u regionu.

Susret se, nema sumnje, desio u pravom trenutku, naglasio je predsednik poručivši da “ništa neće moći da omete dalji razvoj prijateljskih odnosa” Moskve i Rijada.

Prestolonaslednik je, sa svoje strane, poželeo Putinu dobrodošlicu, rekavši da je on “jako drag gost”.

Naglasio je da Rusija i Saudijska Arabija danas imaju jako dobre odnose:

“Tokom poslednjih sedam godina postigli smo dosta toga u našim bilateralnim odnosima, bilo da se radi o politici, ekonomiji, poljoprivredi ili drugim sferama”.

Zajedno koordinišemo akcije u cilju bezbednosti na Bliskom istoku, a i u budućnosti ćemo iskoristiti sve opcije “koje budu bile u interesu naših naroda, regiona i celog sveta”, poručio je Muhamed bin Salman Al Saud.

Putin i prestolonaslednik Saudijske Arabije, kako je navedeno, razgovaraće o reči o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji na Bliskom istoku i palestinsko-izraelskom sukobu, kao i o nafti, najavio je ranije portparol Kremlja.

Predsednički avion je na aerodrom u Rijadu doleteo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je Putin ranije danas razgovarao sa predsednikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare