10. Jula 2023.

Ruski “kec u rukavu”

Nakon mesec dana kontraofanzive ukrajinska vojska nije uspela Rusima da preotme Bahmut.

Ni pobuna Vagnerovih plaćenika nije pomogla Ukrajincima da probiju čvrsto ukopane ruske linije, prenosi Jutarnji list I podseća da je i pre te pobune ukrajinski predsednik priznao da ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije od onoga što se želelo.

Glavni ruski adut u ovoj fazi rata su mine, minska polja s kombinacijom protivtenkovskih i protivpešadijskih mina, razbacana duž linija fronta. Vojni eksperti kažu da su Rusi posejali mnogo obilnije i gušće nego što bi njihova vojna doktrina to obično predviđala.

U tome im je bitno pomoglo to što su na ukrajinskom ratištu prvi put u ratnim uslovima isprobali sistem ISDM Zemledelij za polaganje mina.

Reč je o oklopnom vozilu koje prolazi i seje mine na udaljenosti do 15 kilometara, ispaljujući sa svoje zadnje strane do 50 granata punih tih mina.

Takav uređaj omogućava Rusima da postave minska polja tačno ispred snaga koje ih napadaju ili čak iza njih.

Uređaj je sklopljen tako da su na vojni kamion Kamaz 6560 montirani cevni bacači raketa od 122 milimetra. Uz mogućnost lansiranja protivtenkovskih ili protivpešadijskih mina, ISDM Zemledelij može da pokrije veliko područje u roku od nekoliko minuta. Odnosno, u nekoliko minuta može minirati područje veličine više fudbalskih igrališta.

Domet tog minopolagačkog sistema kreće se od pet do 15 kilometara, što Rusima pomaže u sprečavanju ukrajinskog napredovanja, ocenjuju zapadni vojni eksperti.

ISDM Zemledelij takođe ima mogućnost računarskog programiranja. Operateri mogu da konfigurišu mine da napadaju određene ciljeve, poput oklopnih vozila ili pješadije, značajno smanjujući rizik od civilnih žrtava.

Sistem uključuje napredne senzore koji otkrivaju prijateljske snage, uspešno sprečavajući tzv. prijateljsku vatru, odnosno sukob s prijateljskim vozilima. To doprinosi poboljšanoj sigurnosti i preciznosti tokom postavljanja mina.

ISDM Zemledelij sastoji se od dve komponente: rakete za lansiranje i vozila za utovar. Integrisane su u kamion Kamaz-6560 8×8, koji im pruža mobilnost i zaštitu. Lansirno vozilo nosi 50 raketa od 122 mm, a svaka je napunjena raspršujućim protivpešadijskim ili protivtenkovskim minama. Osim toga, vozilo za utovar ima dizalicu, što omogućava brzu i uspešnu dopunu municije.

Kako bi se osigurale optimalne performanse i prilagodljivost, lansirni kamion sistema ISDM Zemledelij opremljen je satelitskom navigacijom, računarom i meteorološkom stanicom. Ova tehnološka poboljšanja omogućuju operaterima prilagođavanja u stvarnom vremenu i proračune s obzirom na vremenske uslove, garantujući tačne i delotvorne putanje projektila. Kamion je opremljen s tri bacača dimnih raketa sa svake strane upravljačke kabine, čime se povećava njegova sposobnost izvlačenja iz neprijateljskog okruženja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare