28. Februara 2023.

Ruski general upozorava: SAD planiraju provokaciju upotrebom toksičnih hemikalija u Ukrajini

On je naglasio da je Zapad već isporučio hemikalije u Ukrajinu.

“Dobili smo informacije da je 10. februara 2023. u Ukrajinu (Kramatorsk) stigao voz i da se u jednom od vagona nalaze hemikalije, uz pratnju grupe stranih državljana. Vagon je otpremljen na teritoriju metalurške fabrike Kramatorsk, gde su istovarene hemikalije, pod kontrolom bezbednosne službe Ukrajine i predstavnika ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je Kirilov.

Kako je ruski general naveo, Ministarstvo odbrane ocenjuje da je u pitanju namera SAD i njihovih saučesnika da izvedu provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da u uslovima sukoba međunarodna zajednica neće moći da organizuje efikasnu istragu američke hemijske provokacije.

“Prema planu SAD, u ovom slučaju, pravi organizatori moći će da izbegnu odgovornost, dok će Rusija biti proglašena krivom”, ocenio je on.

On je dodao da je teret sadržao 16 hermetičkih metalnih kutija, od kojih je osam imalo znak hemijske opasnosti, natpis “Bi-ZET” i koje su bile obeležene crvenim linijama, što odgovara klasi otrovnih supstanci. Pet kutija je imalo natpis “Si-Es-Rajot”, tri “Si-AR-Rajot” sa oznakom u obliku jedne crvene trake koja pokazuje supstance iritantne akcije.

“Hemikalije su postavljene u američka oklopna vozila, koja su, kao deo kolone, upućena na borbenu liniju”, naveo je.

Osim toga, u Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa municijom šrapnela sa posebnim oznakama. Ranije je, u SAD, ta municija modernizovana – u nju su ubačene otrovne supstance, dodao je Kirilov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare