15. Maja 2023.

Ruski ambasador u Bratislavi: Slovačka direktno uključena u naoružavanje Ukrajine

“Slovačka aktivno učestvuje u naoružavanju Ukrajine. Kijevu je poklonjeno svih 13 borbenih aviona MiG-29 u službi Oružanih snaga Slovačke, sistemi PVO S-300 i Kub, 30 helikoptera BMP-1”, rekao je Bračikov u intervju za “Izvestija”.

On je napomenuo da je isporuka oružja Kijevu kršenje rusko-slovačkih sporazuma o zabrani prenosa naoružane vojne opreme u treće zemlje bez dozvole zemlje proizvođača.

Osim toga, kako je naveo, slovačka isporučuje Ukrajini samohodne haubice “zuzana-2”, a lokalna preduzeća se bave popravkom vojne opreme koja je u upotrebi u Oružanim snagama Ukrajine.

Prema njegovim rečima, slovačko rukovodstvo prekinulo je sve veze sa Rusijom na državnom nivou i zabranilo bilo kakve kontakte u naučnoj i kulturnoj sferi.

Ruski ambasador je napomenuo i da se u slovačkim medijima vodi antiruska propaganda koja ne odgovara nacionalnim interesima slovačkog naroda i, po njegovom mišljenju, kontroliše se iz inostranstva.

“Sa svoje strane, Rusija pokazuje uzdržanost i spremnost za konstruktivan i pragmatičan dijalog sa onima koji su za to sposobni”, zaključio je Bračikov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare