6. Juna 2023.

Ruske snage spriječile ofanzivu Kijeva na svim dijelovima fronta

U poslednja tri dana Kijev je krenuo u dugo obećavanu ofanzivu na različitim sektorima fronta, koncentrišući veliku količinu vojne tehnike i ljudstva, ali ruske snage su osujetile sve pokušaje protivnika da napadne, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Pokušaji ofanzive su osujećeni, protivnik je zaustavljen. Ruski vojnici i oficiri pokazali su hrabrost u borbama. Ponavljam, protivnik nije ostvario svoje ciljeve, pretrpeo je značajne i neuporedive gubitke“, rekao je ministar.

Kako je istakao, 4. juna 23. i 31. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da izvedu ofanzivu u pet pravaca.

„Ni u jednom od njih protivnik nije postigao uspeh i pretrpeo je značajne gubitke: 300 vojnika, 16 tenkova, 26 borbenih oklopnih vozila, 14 vojnih vozila“, precizirao je Šojgu.

Takođe, 5. juna ukrajinske snage su izgubile preko 1.600 vojnika, 28 tenkova, uključujući osam tenkova „leopard“ i tri tenka AMX-10, 136 jedinica druge vojne tehnike.

Za tri dana borbi Oružane snage Ukrajine izgubile su do 3.715 vojnika, 52 tenka, 207 oklopnih vozila, 134 vojna vozila, pet aviona, dva helikoptera.

Prilikom odbijanja ofanzive ukrajinske vojske poginuo je 71 ruski vojnik, dok je 210 ranjeno.

U borbama protiv snaga kijevskog režima istakle su se ruske jedinice 433. motorizovanog puka 127. motorizovane divizije , 37. i 60. motorizovana brigada ruske vojske.

„Posebno treba istaći umeće operativno-taktičke i armijske avijacije. Upotrebili su 50 protivtenkovskih navođenih raketa usled čega je uništeno pet tenkova i 29 drugih borbenih oklopnih vozila“, rekao je ruski ministar odbrane.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare