17. Juna 2024.

“Ruske snage na sedam kilometara od auto-puta koji Ukrajini znači sve”

Oružane snage Ukrajine bacale su sve raspoložive rezerve na taj pravac i usporile rusko napredovanje, ali je tokom proteklih dana naselje potpuno zauzeto.

Ruskim snaga preostalo je tek sedam kilometara da prekinu “žilu kucavicu” kojom Kijev naoružava svoje snage u Donbasu, piše njemački list “Bild”.

Nakon zauzimanja sela Novoaleksandrovka, ruske snage izbile su pred auto-put T0504, saobraćajnicu koja povezuje Donbas sa ostatkom Ukrajine. Ona je glavana arterija snabdijevanja za gradove Časov Jar i Konstantinovka.

Oružane snage Ukrajine bacale su sve raspoložive rezerve na taj pravac i usporile rusko napredovanje, ali je tokom proteklih dana naselje potpuno zauzeto.

Grad Pokrovsk je vjerovatno najvažnije čvorište Donbasa u ovom trenutku. Sve što se šalje na Časov Jar i gusto naseljenu oblast Donbasa pod kontrolom Ukrajinaca mora proći kroz ovaj grad.

Postoje i alternativni pravci snabdijevanja preko Kramatorska i Slavjanska. Ipak, svi ovi putevi su značajno duži i komplikovaniji.

Dakle, samo presijecanje auto-puta paralisalo je ukrajinsku odbranu u većim gradovima kao što su Časov Jar i Konstantinovka.

“Bilt” ocjenjuje da se ovo lako može ostvariti, naročito kada se uzme u obzir da Rusima na putu do ove trase stoji samo selo Vozdviženka.

Napredak na ovom pravcu daje ruskoj armiji puno strateških prednosti.

Osim problema koje će imati logistika Časovog Jara i Konstantinovke, u perspektivi bi ovaj napredak mogao da stvori dobre početne pozicije za napad na sam Pokrovsk.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare