Ruska tajna služba privela tri osnovca; prijeti im doživotna robija? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruska tajna služba privela tri osnovca; prijeti im doživotna robija?

Ruska tajna služba FSB privela je tri učenika osmog razreda škole u ??Čehovu kod Moskve jer su sabotirali železničku prugu koja vodi od Moskve do Kurska.

Kursk je inače grad na granici sa Ukrajinom.

Kako je prenela državna agencija TASS, pozivajuc´i se na istragu, neko je kontaktirao studente putem društvenih mreža i ponudio im novčanu nagradu ako naprave “oštec´enje železničke infrastrukture”.

Momci su sve snimali da bi dokazali naručitelju da su izvršili zadatak.

TASS ne navodi kakva je šteta pričinjena, ko je bio naručilac, niti o kojoj nagradi je reč. Međutim, navodi se da bi, bez obzira na maloletne osobe, ukoliko napad bude okvalifikovan kao diverzija ili terorizam, mogli dobiti kaznu od 10 godina, kao i doživotni zatvor.

Ruski mediji zato pozivaju roditelje da provere s kim se njihova deca dopisuju na društvenim mrežama, a FSB poziva roditelje i decu da “budu na oprezu”.

Međutim, ovo nije jedini takav slučaj. Ruski nezavisni portal Meduza, koji je rusko Ministarstvo pravde proglasilo “stranim agentom” i “nepoželjnim medijem na teritoriji Rusije”, prenosi da su u ruskoj republici Baškortostan uhapšena četiri studenta koji su pokušali da podmetnu požar na lokalnoj pruzi. Studenti su uhapšeni i preti im kazna do 20 godina zatvora.

Takođe, telegram kanal Astra je objavio da su u Burjatiji, republici na Bajkalskom jezeru, uhapšena trojica mladic´a zbog diverzije. Oni su, kako se navodi u optužnici, uništili nekoliko železničkih releja na lokalnoj pruzi i za to dobili novčanu “odštetu” od oko 400 evra.

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar