22. Februara 2023.

Ruska fregata Admiral Gorškov stigla u Južnu Afriku

„Osoblje Severne flote učestvovac´e u obeležavanju Dana oružanih snaga Republike Južne Afrike i održac´e trilateralnu pomorsku vežbu sa njenom mornaricom i Mornaricom Narodnooslobodilačke vojske Kine“, saopštila je pres služba, prenosi TAŠ.

Kako je navedeno, trilateralne vežbe c´e se fokusirati na suzbijanje pretnji pomorskoj bezbednosti i pokazivanje spremnosti flota da zajednički održavaju regionalni mir i stabilnost.

Komandant ruske mornarice admir Nikolaj Jevmenov, koji je u utorak stigao u Južnu Afriku, posetic´e ruski ratni brod u luci Ričards Bej.

Ranije je Ministarstvo odbrane Južne Afrike saopštilo da c´e aktivna faza vežbi početi 25. februara.

Manevri c´e se odvijati do 27. februara kod obala južnoafričke provincije Kvazulu-Natal u oblasti između lučkog grada Durbana – glavne baze južnoafričke mornarice u Indijskom okeanu – i Ričards beja.

Rusiju na vežbama predstavljaju fregata Admiral Gorškov i pomorski tanker Kama, Kinu, razarač, fregata i pomoc´ni brod, a Južnu Afriku, jedna fregata i dva pomoc´na broda.

Bic´e to druga trilateralna vežba tri članice Briksa. Prethodna je održana kod Kejptauna na jugozapadu Južne Afrike u vodama Atlantskog okeana u novembru 2019, navodi TAŠ.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare