12. Maja 2023.

Ruska duma predložila: Krivična odgovornost za rusofobiju

Potpredsednica Državne dume Irina Jarovaja predložila je da se rusofobija definiše kao mizantropska ideologija i da se utvrdi krivična odgovornost za njeno ispoljavanje, prenose “RIA Novosti”.

“Trebalo bi u našem zakonodavstvu da apsolutno precizno definišemo rusofobiju kao mizantropsku ideologiju i uspostavimo nezavisnu krivičnu odgovornost za nju”, rekla je Jarovaja tokom sesije “Rusofobija: nacizam 21. veka” na 11. Peterburškom međunarodnom pravnom forumu.

Ombudsman za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova izjavila je da je rusofobija danas nezavisan zločin i da Moskva ima pravo da izrekne kaznu protiv stranaca u odsustvu.

Ona je napomenula da u Rusiji postoji član koji reguliše raspirivanje nacionalne mržnje i razdora, ali da je rusofobija poseban kvalifikacioni sastav koji ima ideološke korene i ogromne negativne posledice po društvo i državu.

“I osim toga što će, po pravilu, predmet ovog krivičnog dela biti strani državljani koji žive na drugoj teritoriji, mi danas, prema Krivičnom zakoniku, imamo pravo da izreknemo kaznu u odsustvu – pa čak i ako su najmanje u moralnom i etičkom smislu danas, a sutra u pravnom smislu, odgovorni za neoholokaust”, poručila je Moskalkova.

www.globallookpress.com © Christoph Schmidt/dpa

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare