17. Februara 2023.

Ruska ambasada u Vašingtonu: Nulandova potvrdila umiješanost SAD u sukob

“Izjava visoke zvaničnice Stejt departmenta o podršci ukrajinskim oružanim snagama u napadima na Krim su jasna potvrda stava Rusije o direktnoj umešanosti Sjedinjenih Država u sukob. Zvaničnica je priznala da američka administracija podstiče ambicije kijevskog režima da napadne Rusiju”, naglasio je Girenko, prenose “RIA Novosti”.

On je istakao da o neprijateljskim akcijama ne govori samo retorika Vašingtona, već njegova konkretna dejstva.

“SAD aktivno snabdevaju Kijev savremenim sistemima koji se koriste za uništavanje ruskih regiona. Oni savetuju ukrajinske vojne vođe. De fakto, planiraju operacije zajedno sa njima. Učestvuju u gađanju vojnih ciljeva, što američki stručnjaci otvoreno priznaju”, dodao je Girenko.

Ruski diplomata je ocenio da je “huškanje ukrajinskih snaga da napadnu Krim, jednako njihovim nastojanjima da napadnu Moskvu ili Vladivostok”.

“Smatramo da je ova pozicija Vašingtona neskrivena manifestacija njenog ratobornog stava prema Rusiji. Celoj međunarodnoj zajednici trebalo bi napokon da postane jasno da su upravo SAD glavni inicijator konfrontacije u Ukrajini”, dodao je Girenko.

On je takođe rekao da su pokušaji SAD da iskoriste Ukrajince za nanošenje strateškog poraza Rusiji osuđeni na neuspeh.

“Niko ne može ni najmanje da sumnja da Rusija neće zaštititi svoje građane i teritoriju”, zaključio je diplomata.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nazvala je vojna postrojenja na Krimu “legitimnim ciljevima” Ukrajine.

“Ovo su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo”, rekla je ona na virtuelnom događaju u Karnegi centru.

Prema njenim rečima, “na Krimu se nalaze masivne vojne instalacije koje je Rusija pretvorila u važne logističke tačke”.

“Čak i ako se postigne pravedan mir, potrebno je dugoročno planiranje i izgradnja ukrajinske vojske budućnosti, sposobne da obuzda sve apetite koji se mogu pojaviti kod Putina u budućnosti”, rekla je Nulandova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare