26. Aprila 2023.

Ruska ambasada u Londonu: Zapad Ukrajini dodijelio ulogu deponije za radioaktivni otpad

Prema navodima ambasade, Hipijeve reči pokazuju nemilosrdnu politiku Anglosaksonaca na sveopštu eskalaciju „konflikta preko posrednika“ koji su oni pokrenuli u Ukrajini.
„Sada je vec´ sasvim jasno da je ovoj zemlji Zapad predodredio ulogu ne samo antiruskog vojnog poligona, vec´ i deponije za radioaktivni otpad“, ističe se u saopštenju.
Diplomatsko predstavništvo pozvalo je britanske vlasti da se ne teše iluzornim nadama da c´e izac´i „suvi iz vode“ prebacivanjem odgovornosti za municiju na ukrajinske trupe.
Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da je London Kijevu poslao na hiljade granata za tenkove „čelendžer 2“, uključujuc´i i one sa osiromašenim uranijumom, ali da ne prati odakle se te granate ispaljuju.

Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izbijanja raka.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišc´enje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da c´e London, pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“, u Ukrajinu takođe poslati municiju uključujuc´i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da c´e Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare