20. Novembra 2023.

Ruska ambasada u BiH poručila Stoltenbergu: Sa vašom logikom nešto nije u redu

Ruska ambasada reagovala je na izjavu generalnog sekretara NATO-a da je zabrinut zbog secesionističke retorike podele u Bosni i Hercegovini i zbog uticaja Rusije na Balkanu, upitavši “kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom?”

Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da je zabrinut zbog secesionističke retorike podele u Bosni i Hercegovini i zbog uticaja Rusije na Balkanu, poručivši da sa “njegovom logikom izgleda nešto nije u redu”.

“Generalnom sekretaru NATO-a, izgleda, nešto nije u redu sa logikom. S jedne strane, govori o destabilizujućem uticaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Savetu bezbednosti UN-a o produžetku misije ‘Altea’, koju smatra stabilizujućem faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala tu odluku”, navodi se u saopštenju ambasade.

U ambasadi su istakli da se postavlja pitanje: kakav je Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom? 

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Sarajevu tokom posete BiH da secesionistička retorika podele u Bosni i Hercegovini, kao i uticaj Rusije na Balkanu preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme.

“Svi lideri moraju da rade na napretku. Nama je to izuzetno važno i predani smo bezbednosti i stabilnosti u ovom regionu, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politčki dijalog i našu praktičnu saradnju”, rekao je Stoltenberg, prenosi “Radio Slobodna Evropa”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare