31. Augusta 2023.

Rusija: Veto

Rusija, saveznica Malija, u sredu je vetom sprečila odluku Saveta bezbednosti UN o produženju sankcija toj afričkoj državi.

Vojna hunta koja vlada Malijem je zahtevala da se ukinu sankcije.

Rezolucija kojom bi se za godinu dana produžio režim sankcija uveden 2017. protiv pojedinaca koji ugrožavaju mirovni sporazum iz 2015. i mandat komiteta stručnjaka odgovornih za praćenje sankcija, dobila je 13 glasova za, jedan uzdržan (Kina) i jedan glasa protiv (Rusija).

Rusija je najpre pristala da se produže sankcije, ali samo poslednji put, ali je to uslovljavala zahtevom da se raspusti komitet eksperata čiju objektivnost osporavaju Moskva i Bamako.

Najnoviji izveštaj komiteta eksperata koji je objavljen prošle nedelje ukazao je na nasilje nad ženama koje su na “sistematski i organizovan” način činile oružane snage Malija i njihovi “strani bezbednosni partneri”, za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruske grupe “Vagner”.

Režim sankcija (zamrzavanje imovine ili zabrana putovanja) uveden je 2017. i odnosio se na osam pojedinaca, posebno lidera pobunjeničkih grupa potpisnica mirovnog sporazuma iz 2015. potom optuženih da ga sami dovode u opasnost.

Sankcije je zahtevala vlada Malija u to vreme, ali hunta na vlasti danas poziva na njihovo ukidanje jer tvrdi da su ;se završile “borbe raznih pokreta potpisnika”.

Ali u svom najnovijem izveštaju, komitet eksperata je primetio “paralizu” primene mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Ukazujući na “jačanje napetosti” među grupama koje su potpisale sporazum, komitet kaže da je zabrinut zbog izveštaja da su se neke od tih grupa naoružavale strahujući od oružanih snaga Malija.

Zabrinutost je pojačana povlačenjem mirovne misije UN u Maliju (Minusma), koje je zahtevao Bamako.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare