29. Aprila 2023.

Rusija u UN: Međunarodni krivični sud za nas ne postoji, nestao je sa mape

On se obratio na neformalnoj sednici SB UN koju su organizovale SAD, Francuska i Albanija uz podršku Ukrajine, posvec´enoj problemu otmice i deportovanja dece tokom oružanih sukoba.

„Za Rusiju je taj organ nestao sa mape međunarodnih pravosudnih organa. Konačno se pretvorio u poslušni instrument zapadnih zemalja. Međunarodni krivični sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim državljanima i taj organ za nas ne postoji“, rekao je Kašajev.
Predstavnici niza zapadnih zemalja ponovo su na sednici optužili Rusiju da je „ilegalno deportovala na hiljade ukrajinske dece“ na rusku teritoriju iz Ukrajine.
Međutim, ruski diplomata je odbacio pomenute optužbe.
„Istina je sledec´a – ta deca su evakuisana iz zone borbenih dejstava koja je isprovocirao Kijev“, rekao je Kašajev.
Kako je dodao, dok „takozvani međunarodni krivični sud radi po antiruskom nalogu o pseudo-otmici ukrajinske dece, u SAD otvoreno govore o sopstvenim zločinima nad maloletnicima“.

„Na teritoriji SAD je nestalo 85.000 dece migranata, 365.000 maloletnih migranata prešlo je južnu granicu, a mnogi od njih su, a to su saopštile čak i američke vlasti, odmah postali žrtve svih vrsta nasilja i zločina“, kazao je ruski diplomata.

Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišuc´i ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare