1. Septembra 2023.

Rusija traži garancije za obnovljanje Sporazuma o žitu

Ankara i UN znaju o alternativnom projektu za prehrambeni koridor preko Dunava, s tim da je turska strana zabrinuta i ukazuje na rizike zbog konflikta koji je u toku

Novi paket koji su Turska i UN predložile kako bi se obnovio Sporazum o žitu ne garantuje da će se Rusija vratiti Sporazumu, predstoji veliki rad kako bi se prevazišle prepreke za ruski izvoz prehrambenih proizvoda, jer Moskva u pregovorima zahteva garancije, rekao je za “RIA Novosti” izvor koji učestvuje u pregovorima.

“Mediji prenose da novi predlozi Sporazuma o žitu mogu da garantuju povratak Rusije u Crnomorsku inicijativu, ali to je lažno viđenje, s obzirom da mnogo toga treba da se uradi kako vi se uklonile sve prepreke za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i kako bi se zadovoljila očekivanja Rusije”, rekao je sagovornik ruske agencije.

Juče su se u Moskvi sastali ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Hakan Fidan i Sergej Lavrov i razgovarali, između ostalog o Sporazumu o žitu. Tada je turski diplomata rekao da su Turska i UN pripremile niz novih predloga.

“Rusija je spremna da obnovi Sporazum o žitu onda kada Zapad sa reči pređe na dela i sprovede deo sporazuma koji se odnosi na memorandum Rusija-UN, tj. kada ispuni zahteve Ruske Federacije iz tog sporazuma”, bio je jasan Sergej Lavrov.

Pozicija Moskve ostaje veoma principijelna, ruska strana zahteva garancije, potvrdio je izvor za rusku agenciju.

Naglasio je da Ankara i UN znaju o alternativnom projektu za prehrambeni koridor preko Dunava, s tim da je turska strana zabrinuta i ukazuje na rizike zbog sukoba koji je u toku. Turska veruje da je potrebno da se Sporazum o žitu obnovi u njegovom prvobitnom obliku, dodao je sagovornik.

Međutim, SAD sa Rumunijom i Moldavijom rade na povećanju izvoza ukrajinskog žita preko Dunava, preneo je ranije Rojters pozivajući se na zvaničnika američkog Stejt departmenta. Prema informacijama američke agencije, SAD će pokušati da udvostruče količinu ukrajinskog žita koji prolazi kroz Dunavski koridor.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula. Ruski predsednik Vladimir Putin je pre toga više puta ukazivao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze.

Pritom, kako je Putin više puta isticao, Zapad je najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke – nikada nije ostvaren.

Nakon što je Sporazum o žitu prestao sa radom, ponovo je na snazi “privremeni opasni režim” u severozapadnom delu Crnog mora, a ukinut je i morski koridor zbog čega zapadne zemlje traže alternativne rute.

Ukrajina je tada objavila da će na sve brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru smatrati legitimnim ciljem koji prevozi vojni teret. Rusko Ministarstvo odbrane nije ostalo bez odgovora, objavilo je da isto važi i za brodove koji plove ka ukrajinskim lukama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare