Rusija sprema svoj Android telefon - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Rusija sprema svoj Android telefon

Ruski tehnološki gigant, kompanija NCC planira da predstavi svoj Android telefon u okviru težnji države da ostvari tehnološku nezavisnost i samoodrživost.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija se suočila sa egzodusom tehnoloških kompanija i usluga. Tu mislimo i na odlazak kompanija Samsung i Apple, dva najpopularnija svjetska brenda pametnih telefona sa ovog velikog tržišta. Kao odgovor, Rusija je pojačala svoje napore da postigne tehnološku samoodrživost, uključujući i plan da kreira svoj Android telefon.

Telefon, koji još uvek nema ime, praviće Nacionalna kompjuterska korporacija (NCC), jedna od najvećih ruskih IT kompanija, sa ambicioznim ciljem da proda 100.000 pametnih telefona i tableta do kraja tekuće godine. Aleksandar Kalinjin, osnivač NCC-a, rekao je lokalnim medijima u ponedeljak da ima za cilj da uloži 10 milijardi rubalja (132,9 miliona dolara) u projekat i da se nada da će osvojiti 10 odsto potrošačkog tržišta Ruske federacije do 2026. godine, piše Wired.

Ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Ministarstvo trgovine SAD zabranilo izvoz telefona i druge elektronike koji koštaju više od 300 dolara u Rusiju. Uprkos najavama na ruskom tržištu i dalje dominiraju modeli iz Kine kojima je vrlo teško parirati, plus što ostaje videti kako će se novi telefon izboriti sa Android operativnim sistemom.

Android telefon ili neki drugi OS?

Jan Strijak, pomoćnik direktora u Counterpoint Research kaže: „Iako bi telefoni u početku mogli da se oslone na Android OS, Google možda neće dozvoliti punu licencu u bliskoj budućnosti, pa će telefoni možda morati da pređu na drugi OS.“

Google već neko vreme ne nudi plaćene aplikacije ili ažuriranja za te aplikacije ruskim korisnicima, ali to nije sprečilo ljude u Rusiji da koriste postojeće besplatne usluge kao što su Gmail, Maps, Play Store i YouTube.

Projekat novog pametnog telefona samo je jedan od mnogih pokušaja Rusije da ostvari tehnološku samoodrživost i digitalni suverenitet. Zemlja je obećala „neviđene“ iznose finansiranja za razvoj svoje elektronske industrije, što je primamljivo za ruske firme, ali nisu svi uvereni da će vladine subvencije rezultirati novim proizvodima – ili da li će proizvodi poput NCC-ovog telefona uspeti.

Samoodrživost u okviru državnih granica

Digitalni suverenitet Rusije znači državnu kontrolu nad internetom unutar njenih granica, uključujući sadržaj, podatke i infrastrukturu, omogućavajući vladi da ogradi internet sferu zemlje od ostatka sveta. Ruska vlada je počela da promoviše tu ideju nakon sankcija koje su usledile nakon aneksije Krima 2014. godine.

Sa jedne strane, napori Rusije su bili uspešni. Nakon što su Instagram, Facebook i Twitter blokirani u Rusiji, neki korisnici su se prebacili na domaće društvene mreže, posebno na VKontakte, rusku verziju Facebook društvene mreže.

Ruske kompanije, i državne i privatne, takođe pokušavaju da privuku korisnike sa platformi kao što su TikTok, Instagram i YouTube na domaće varijante kao što su Yappy, Rossgram i RuTube. Mnoge od ovih platformi su bile na meti kritika zbog zastarelog dizajna, nedostatka korisnika ili previše državne propagande.

Još jedan projekat koji je dobio veliku pompu bila je domaća prodavnica aplikacija RuStore koju su u maju prošle godine pokrenuli VKontakte i rusko Ministarstvo digitalnog razvoja kako bi zamenili Google Play i Apple App Store. Prodavnica ima više od 10 miliona korisnika, navodi VKontakte.

Izvor: benchmark

Danas objavljeno

Loewe Bild i.48 dr+ test – OLED TV Made in Germany

Vanja A

Steam ukida podršku za Windows 7 i 8, za sve kriv Chrome

Vanja A

Sprema se moderniji Windows

Vanja A

Ostavite komentar