6. Oktobra 2023.

Rusija se povlači iz sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja?

Savet Državne dume Rusije razmotriće povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.

To je saopštio predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin.

On je podsetio da je to važno pitanje, koje se tiče bezbednosti Rusije i njenih građana, juče pokrenuo predsednik zemlje Vladimir Putin na sednici diskusionog kluba “Valdaj”.

“Situacija u svetu se izmenila. Vašington i Brisel su pokrenuli rat protiv naše zemlje. Današnji izazovi zahtevaju nova rešenja”, napisao je Volodin na Telegramu.

On je podsetio na izjavu ruskog predsednika koji je rekao da je u Rusiji uspešno testirana krstareća raketa globalnog dometa sa nuklearnim pogonskim sistemom “Burevestnik”, te da je završen rad na super teškoj raketi “Sarmat”.

“Na narednoj sednici Saveta Državne dume obavezno ćemo razmotriti pitanje povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. To odgovara nacionalnim interesima naše države i biće recipročan odgovor Sjedinjenim Američkim Državama koje još nisu ratifikovale sporazum”, istakao je Volodin.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000.

Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare