6. Juna 2023.

Rusija saziva sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog granatiranja HE Kahovka

Rusija će sazvati sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog napada na hidroelektranu Kahovka u Hersonskoj oblasti, najavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Ruska strana ranije tokom dana je saopštila da se napad desio oko dva sata nakon ponoći, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera i velike poplave. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Ukrajinu za napad nazvavši ga terorističkim aktom. Ministar Sergej Šojgu objasnio je da je cilj napada bio da se spreče ofanzivna dejstva ruske vojske na tom delu fronta, pošto je Kijev odlučio da prebaci značaj deo ljudstva i vojne tehnika iz pravca Hersona u druge delove fronta u kojima planira da izvede do sada neuspešnu ofanzivu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je i da je Nebenzja još u oktobru prošle godine upozorio generalnog sekretara UN Antonia Gutereša na to da se Kijev sprema da napadne hidroelektranu, dodajući da su i tada neki napadi već bili zabeleženi. Ipak, Ujedinjene nacije, kako se čini, nisu odreagovale, iako je Moskva upozoravala da bi napad na HE Kahovka mogao da dovede do smrti hiljade civila.

U međuvremenu, Zapad je osudio napade na hidroelektranu i za njih optužio Rusiju, iako ju je Ukrajina gotovo neprekidno granatirala još od početka Specijalne vojne operacije.

Vršilac dužnosti lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo poručio je da poplave i napad neće stvoriti probleme za rusku vojsku kada je reč o odbrani tog regiona, dodajući da neće biti potrebno da dođe do masovne evakuacije stanovništva u Hersonskoj oblasti.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare