26. Aprila 2023.

Rusija saopštila: Sa žaljenjem kažemo…

To je saopštio ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, prenosi Rojters.

Kremlj je više puta rekao da sporazum neće biti obnovljen nakon 18. maja osim ako Zapad ne ukloni prepreke ruskom izvozu žitarica i đubriva.

“Od danas sa žaljenjem možemo da kažemo da nije postignut pravi napredak u rešavanju ovog problema”, rekao je ruski izaslanik Genadij Gatilov novinarima u Ruskoj stalnoj misiji u Ženevi.

Inicijativa za crnomorsko žito, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske između Rusije i Ukrajine, imala je za cilj da spreči globalnu prehrambenu krizu tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito bezbedno izvozi iz tri ukrajinske luke.

Iako ruski poljoprivredni izvoz nije eksplicitno bio na meti zapadnih ograničenja, Moskva kaže da su sankcije na njena plaćanja, logistiku i osiguranje stvorile barijeru za izvoz njenih žitarica i đubriva.

“Ukrajinski deo sporazuma dobro funkcioniše”, rekao je Gatilov. “Ali ruski deo ovog sporazuma ne funkcioniše i oba ova dela bi trebalo da budu jednaka. To nije slučaj.”

Jedan od glavnih zahteva Rusije u pregovorima je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) na SWIFT platni sistem.

Gatilov je rekao da bi banka trebalo da bude u potpunosti ponovo povezana sa sistemom, a ne da bude podvrgnuta odlukama “od slučaja do slučaja” o sposobnosti zajmodavca da obavlja transakcije.

Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare