28. Februara 2023.

Rusija priprema odgovor na sankcije SAD i Kanade

“Mi pripremamo odgovor, kreativno primenjujući akumulirano iskustvo za fokusiraniji uticaj na Vašington i Otavu koja mu ugađa. U uslovima kada Zapad, na čelu sa SAD, deluje krajnje agresivno, ne stideći se sredstava koje primenjuje. Ruske kontra-sankcije će se i dalje uvoditi na osnovu principa strogog reciprociteta i neizbežne kazne”, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, zapadne sankcije su usmerene na podrivanje industrijskog i finansijskog potencijala Rusije, kao i isključivanje zemlje iz svetskih ekonomskih veza.

“Ti pokušaji se poklapaju sa godišnjicom početka specijalne vojne operacije i oni su neperspektivni i nepromišljeni kao i čarolije na Zapadu o ‘strateškom porazu Moskve'”, navela je Zaharova.

Ona je podvukla da kanadski premijer Džastin Trudo nije hteo da stavi na sankcioni spisak zvezdu sovjetskog hokeja Vladislava Tretjakova, kao i sovjetske kosmonaute Valentinu Tereškovu i Svetlanu Savicku.

SAD su prošle nedelje uvele nove sankcije protiv više od 100 fizičkih lica i kompanija iz Rusije, a Kanada je uvela sankcije protiv 129 fizičkih lica i 63 organizacije.

Nakon početka specijalne ruske operacije Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Broj sankcija je nekoliko desetina hiljada, iako SAD i Evropa priznaju da negativan uticaj nije bio toliko značajan.

Kako je ranije naveo ruski predsednik Vladimir Putin politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen osnovni cilj je pogoršanje života miliona ljudi. On je dodao da Moskva mirno prolazi kroz taj stalni pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.

(Novosti) Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare