5. Septembra 2023.

Rusija odlučila da produži mjeru smanjenja izvoza nafte

Moskva će izvoziti 300.000 barela manje na dnevnom nivou

Rusija će dobrovoljno smanjenje zaliha nafte za 300.000 barela dnevno, koje je ranije predviđeno do septembra, ipak produžiti do kraja godine, rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak, a prenela agencija TASS.

“Rusija će produžiti dodatno dobrovoljno smanjenje isporuke nafte svetskim tržištima za 300.000 barela dnevno do kraja decembra 2023. godine”, rekao je on.

Odluka da zalihe nafte namenjene za izvoz i dalje budu smanjene “ima za cilj jačanje mera predostrožnosti zamalja OPEK+ da bi se održali stabilnost i ravnoteža tržišta nafte”, dodao je Novak.

Rusija je, inače, u martu počela dobrovoljno da smanjuje proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u odnosu na februarski prosek. Mera je zatim  produžena do juna i konačno sada i do kraja godine. 

U septembru su isporuke počele da se smanjuju za 300.000 barela dnevno.

Novak je prošle nedelje rekao da je Moskva postigla dogovor sa zemljama OPEK+ o novim parametrima smanjenja isporuka ruske nafte na inostrano tržište.

Na ministarskom sastanku u junu, OPEK je objavio da će smanjiti proizvodnju nafte za oko 1,4 miliona barela dnevno od 2024. godine.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare