28. Septembra 2023.

Rusija: Nema stabilizacije na KiM zbog huškanja SAD i EU

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova ističe da premijer tzv. Kosova unosi nemir u region, kršeći međunarodne sporazume, a podršku mu pružaju Vašington i Brisel

Nema izgleda za dugoročnu stabilizaciju situacije na Kosovu i Metohiji zbog zavera koje kuju SAD i EU, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenose “RIA Novosti”.

“Lider tzv. Kosova Aljbin Kurti održava tenzije na terenu i vrši pritisak na Srbe, računajući da će njegovi rukovodioci – Vašington i Brisel – dodatno pojačati pritisak na Beograd, a sve kako bi dobio priznanje nezavisnosti samoproglašenog regiona i time prekršio rezoluciju 1244 UN”, pojašnjava Gruško.

Reakcija Zapada na kosovske provokacije je spora i neprincipijelna, ocenio je ruski diplomata i istakao da to dodatno ubeđuje vlasti tzv. Kosova da će njihove metode na kraju i funkcionisati.

Kosovski “ministar unutrašnjih poslova” Dželjalj Svečlja tvrdi je da je otkrivena dokumentacija koja ukazuje na umešanost zamenika predsednika Srpske liste Milana Radojičića u incident. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je to demantovao, navodeći da su vlasti tzv. Kosova sklone lažima.

“Srpska lista” je na ovo odgovorila zahtevom Prištini da sprovede istragu o pogibiji učesnika u sukobima.

Na severu Kosova i Metohije od 26. do 28. septembra proglašen je dan žalosti za stradalima, a u centralnoj Srbiji 27. septembra.

Aleksandar Vučić ističe da spoljni pritisci na Srbiju i zaoštravanja na Kosovu i Metohiji neće naterati Beograd i stanovnike zemlje da priznaju samoproglašenu republiku. Za sve što se dogodilo u nedelju kriv je kosovski “premijer” Aljbin Kurti, istakao je on.

Srpski lider je dodao da je Beograd uvek spreman da razgovara i rešava probleme dijalogom. Prema njegovim rečima, stalni teror Prištine doveo je kosovske Srbe na severu da odgovore na provokaciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare