4. Oktobra 2023.

“Rusija na vrhu, Njemačka na dnu svjetske ekonomije”

Evrozona, Japan, Velika Britanija, Kanada i Brazil su među ekonomijama koje beleže smanjenje obima proizvodnje.

Indeks industrijske proizvodnje (PMI) je u septembru porastao u samo sedam od 29 zemalja za koje su podaci bili dostupni. Evrozona, Japan, Velika Britanija, Kanada i Brazil su među ekonomijama koje beleže smanjenje obima proizvodnje. Među zemljama EU, čini se da najviše posustaje motor evropske privrede – Nemačka, koja je na samom dnu među zemljama za koje su analizirani podaci sa indeksom od 39,6 poena. S druge strane, Rusija je na vrhu liste sa najboljim rezultatom od 54,5 poena, objavio je “Džej Pi Morgan”.

Globalni indeks PMI porastao je sa 49,0 u avgustu na 49,1 u septembru, ostajući ispod neutralne granice od 50,0. Svih pet podindeksa koji čine glavni PMI (proizvodnja, nove porudžbine, zapošljavanje, zalihe nabavki i rokovi isporuke dobavljača) bili su na nivoima koji ukazuju na pogoršanje ukupnih performansi.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast ekonomske aktivnosti.

Slabiji unos novih porudžbina je bio glavni faktor koji je iza toga bio niža proizvodnja u septembru. Zalihe kako gotovih proizvoda tako i sirovina se smanjuju tokom poslednjeg meseca istraživanja. Takođe se smanjio i ukupan obim novih poslova i međunarodne trgovine, iako nešto sporijim tempom.

“Kontinentalna Kina je bila jedna od samo sedam zemalja koje su se registrovale rast ukupnih novih porudžbina, a sve ostale zemlje koje beleže rast – sa izuzetkom Grčke – takođe su se nalazile (barem delimično) u Aziji”, navode istraživači “Džej Pi Morgana”.

Visoke stope pada zabeležene su u evrozoni, Japanu i Velikoj Britaniji, dok je pad proizvodnje u SAD bio relativno blag.

Pad proizvodnje i nove porudžbine su ublaženi zahvaljujući trendu zapošljavanja u septembru. U SAD i Japanu je došlo do povećanja zaposlenosti.

Septembarski podaci su signalizirali poboljšanje prosečnih rokova isporuka kod dobavljača osmi mesec zaredom, a lanci snabdevanja su nastavili da se oporavljaju nakon stresa poslednjih godina.

Rusija dominira na vrhu liste

S druge strane, proizvodnja u Rusiji je u septembru bila najveća u poslednjih više od šest godina, tačnije od januara 2017. godine, saopštio je “Markit ekonomiks”, navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u septembru porastao na 54,5 odsto, sa avgustovskih 52,7 odsto.

Kako se navodi na sajtu kompanije “Es end Pi global”, glavni uzrok za ovaj porast PMI je brz rast proizvodnje i novih narudžbina, podstaknut pre svega domaćom potražnjom. Broj novih radnih mesta je najviše porastao od novembra 2000. godine, a poslovno raspoloženje se popravilo u odnosu na prethodni mesec.

Kako prenosi “Komersant”, u istom periodu je rekordno porasla kupovina sirovina, a prema mišljenju analitičara, ruske kompanije na ovaj način žele da stvore rezerve zbog oscilacija vrednosti ruske rublje i porasta inflacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare