12. Augusta 2023.

Rusija krenula na Mjesec prvi put poslije skoro 50 godina

Misija kojom je Rusija krenula na Mjesec, prvi put od 1976, odnosno poslije skoro 50 godina, započeta je sinoć lansiranjem rakete sa letjelicom Luna-25

Prva misija posle 47 godina kojom je Rusija krenula na Mesec, počela je sinoć lansiranjem rakete sa letelicom Luna-25 koja treba da sleti na južni Mesečev pol. Poletanje je direktno prenosila ruska svemirska agencija Roscosmos na svom YouTube kanalu.

Rusija će ovom misijom, potencijalno postati prva zemlja na svetu koja je uspela da izvršni takozvano meko sletanje na južni pol Meseca, oblasti za koju naučnici tvrde da sadrži led. Cilj misije je da njeno istraživačko vozilo Luna-25 najmanje godinu dana uzima uzorke i istražuje mesečevo tlo koje će naučnici potom analizirati.

Ruski naučnici se nadaju da će na ovom delu Meseca uspeti da pronađu led, s obzirom na to da je NASA 2020. potvrdila otkriće molekula vode na delovima Mesečeve površine obasjane suncem.

Pronalaskom leda, odnosno vode koja se može sačuvati, rusko istraživanje bi tako označilo ogroman napredak u istraživanju Meseca i svemira uopšte, obezbeđujući buduće ljudske lunarne misije.

Luna-25 je, kako izgleda, naslednik letelice iz vremena bivšeg Sovjetskog Saveza koji je 1976. imao svemirsku misiju sa letelicom Luna-24. Ona je tada 13 dana letela do Meseca i nazad do Zemlje kako bi takođe prikupila i donela njegove uzorke.

U pogledu misija konkretno na južni Mesečev pol, Rusija ima konkurenta u vidu indijske svemirske letelice Chandrayaan-3 koja je lansirana 14. jula, a ove nedelje je stigla u Mesečevu orbitu.

Prema planu, indijska letelica trebalo bi da sleti na južni pol 23. avgusta. S druge strane, Luna-25 bi trebalo da putuje pet dana kako bi stigla do Mesečeve orbite, u kojoj će onda provesti pet do sedam dana pre nego što se i zvanično prizemlji.

To znači da će Luna-25 sleteti na Mesec otprilike u isto vreme kao i indijska letelica, ako ne i koji dan pre. Instrumenti koje Luna-25 ima uključuju i spravicu koja može hvatati uzorke na dubini od 15 centimetara u potrazi za smrznutom vodom.

Državne svemirske agencije i njihove misije su osim međusobne konkurencije, sada dobile i nove rivale u vidu privatnih kompanija. Jedna od njih je na primer, kompanija SpaceX, američkog milijardera Ilona Maska, sa kojom neke državne agencije i sarađuju.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare