30. Juna 2023.

Rusija ima zahtjev za Britaniju: Dostavite podatke

Vlasti Velike Britanije nastavljaju da kriju informacije o ruskim državljanima Sergeju i Juliji Skripalj, čija sudbina do danas nije poznata.

To se navodi u saopštenju ruske ambasade u Londonu.

“Još uvek nema vesti o dvoje ruskih državljana – Sergeju i Juliji Skripalj. Prošlo je više od pet godina od poslednjeg pojavljivanja Julije u javnosti. Njena kratka unapred snimljena poruka 2018. godine, očigledno prevedena sa engleskog, pokreće mnoga pitanja”, saopštila je ambasada, prenosi TASS.

Kako se dodaje, ruski državljani nisu zaboravljeni.

“Posle pet godina, nastavljamo da zahtevamo od britanskih vlasti da nam dozvole da se uverimo da su bezbedni i zdravi. London snosi punu odgovornost za njihovo dobro”, navodi se u saopštenju.

Prema britanskoj verziji incidenta sa porodicom Skripalj, 4. marta 2018. bivši pukovnik Ruske obaveštajne službe (GRU) Sergej Skripalj, osuđen u Rusiji za špijunažu za Britaniju i njegova ćerka Julija bili su izloženi nervnom agensu Novičok u Solsberiju. London je tvrdio da je supstanca razvijena u Rusiji i optužio Moskvu da je umešana u incident. Rusija je kategorički odbacila sve spekulacije u vezi sa tim. Stručnjaci britanske laboratorije u Porton Daunu nisu uspeli da utvrde poreklo supstance kojom su Skripaljovi navodno otrovani.

Dana 5. septembra 2018. tadašnja britanska premijerka Tereza ​​Mej obavestila je parlament o nalazima istrage. Ona je rekla da su dvoje Rusa sa pasošima izdatim na imena Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova osumnjičeni za pokušaj ubistva Skripalja. Britanske obaveštajne službe oboje smatraju “agentima GRU”.

Obojica su pristali da daju intervju za televiziju RT, u kojem su negirali ove optužbe. Kasnije je Skotland Jard saopštio da je još jedan čovek, Denis Sergejev, navodno “agent GRU”, takođe optužen u slučaju Skripalj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare