1. Septembra 2023.

“Rusija ima sve više partnera koji ne žele da žive po pravilima “zlatne milijarde””

Započevši Specijalnu vojnu operaciju (SVO), Rusija je pokrenula moćan impuls ka pravednom i multipolarnom svetskom poretku, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Prema Rusiji je usmerena agresija Zapada koji želi da spreči njen razvoj i u te svrhe je stvorio pretnju na njenim granicama u Ukrajini, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa studentima Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose (MGIMO) povodom Dana znanja.

U te svrhe sve je dozvoljeno sve, čak i nacistička ideologija i praksa koja gazduje u Ukrajini, gde su vlasti odredile jasan politički cilj “uništenje svega ruskog”, dodao je Lavrov.

“Najbliži saradnici ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kažu da uništenje može da bude i pravno i fizički. Zapad o tome ćuti jer im Ukrajina služi za ispunjenje ciljeva i suzbijanje Rusije, s obzirom da na Zapadu teže jednopolarnom svetu”, naglasio je.

“Međutim, nismo sami”, rekao je i dodao da mnogi ruski partneri razumeju prave razloge za početak Specijalne vojne operacije (SVO) i ne žele da se potčinjavaju paradigmi jendopolarnog sveta.

“Započevši Specijalnu vojnu operaciju (SVO), Rusija je pokrenula moćan impuls ka pravednom i multipolarnom svetskom poretku”, objasnio je i dodao da su joj se u borbi za pravedniji svet pridružile zemlje Globalnog juga koje ne žele da žive po pravilima “zlatne milijarde”.

I sam predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon nedavno završenog Samita BRIKS-a u Johanesburgu priznao da Globalni jug ne želi da se oslanja samo na Zapad i da je sve samostalniji.

“Diplomatija ćuti samo s onima koji sa nama žele da razgovaraju oružjem. Bez brige, u te svrhe imamo oružje. A svi ostali sa nama razgovaraju s poštovanjem u uzajamno korisnim interesima”, kazao je Lavrov.

Čak 85 procenta svetskog stanovništva živi u zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji i koje žele  s njom da razvijaju odnose.

“Prošle godine se 76 odsto međusobne trgovine i međusobnih obračuna između zemalja Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) odvijalo ne u dolarima, već u nacionalnim valutama. A ove godine se očekuje 90 odsto”, rekao je on.

Prema rečima ministra, proces dedolarizacije kao samostalan cilj nije bio postavljen prilikom stvaranja EAEU, ali zemlje saveza moraju da se zaštite od “samovolje i hirova” SAD.

“Nismo mi ti koji žele da upropaste dolar, već SAD prestaju da osiguravaju ulogu dolara koja je svima bila prihvatljiva. To je problem”, objasnio je on.

Na stvaranju posebne samostalne valute u okviru BRIKS-a se radi, ali, kako je istakao, ti nije lak posao jer ne postoji bogato iskustvo u radu izvan sistema dolara. To iskustvo će zemlje članice BRIKS-a steći obračunima u nacionalnim valutama, i imaće dovoljno iskustva da stvore kvalitetan i pouzdan sistem, dodao je

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare