12. Maja 2023.

Rusija drži svijet u šaci: “Evropa će gladovati”

Šefica Svetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija, Sindi Mekejn je izjavila da sporazum koji ističe 18. maja, mora biti obnovljen.

“Sporazum mora da se produži. Mi nikako ne možemo da nahranimo određeni region, a kamoli čitav svet, ako se to ne dogodi”, rekla je Mekejn za BBC.

Na pitanje da li misli da će Rusija pristati na produženje sporazuma, ona je rekla da nije sigurna.

“To me jako brine. A trebalo bi da brine i sve ostale”, poručila je Mekejn i pozvala “svakog svetskog lidera” da pomogne u obnavljanju sporazuma i okončanju sukoba.

Rusija jasna: Rok do 18. maja

Ona je dodala da je WFP nabavljao žitarice iz drugih država kako bi ih distribuirao zemljama širom sveta, ali da nisu uspeli da prehrane toliko ljudi zbog rastućih troškova.

“Znam da postoje neke farme koje još uvek rade. Ali morate zapamtiti da je velika većina zemlje na kojoj su se ranije uzgajali usevi sada minirana, sa nagaznim minama”, rekla je ona.

Istakla je da bi, čak i ako bi se sukob danas okončao, godinama trajalo čišćenje zemljišta kako bi ono postalo bezbedno.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin izjavio je juče da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare