25. Juna 2023.

Rusi napravili novi dron: Ovo nema niko na tržištu

“Ruski inženjeri napravili su bespilotnu letelicu “begalet-miraž”, koja nema analoga na tržištu, sa vertikalnim poletanjem i sletanjem koja je u stanju da leti do 12 sati na visini do 8.000 metara”, saopštila je pres-služba.

Dron “begalet-miraž” napravila je kompanija “Aeronet” – “Vazduhoplovno-kosmička proizvodnja BEGAK”.

“Napravili smo demonstrator uređaja sa poletnom težinom od 75 kilograma, od kojih je 20 korisno opterećenje, i sa visinom leta od šest do osam hiljada metara. Takav uređaj je danas tražen na tržištu za obavljanje različitih zadataka, pre svega kao repetitor signala veze, na primer, tokom vanrednih situacija kao što su poplave, za praćenje šumskih požara ili gasovoda ili za obavljanje drugih zadataka”, izjavio je generalni konstruktor letelice, generalni direktor kompanije Aleksandar Begak.

Prema njegovim rečima, dron može da leti sa elektromotorima oko dva sata što je oko 350 kilometara.

Planirano je da u hibridnoj verziji letelica bude opremljena elektromotorom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji će raditi na benzin, a u toj verziji dron će moći da provede u vazduhu 10-12 sati. Pogonski sistem čine dva motora.

Begak podseća da visina leta klasičnih dronova ovih dimenzija ne prelazi 4.000 metara, kao i da lete manjom brzinom.

“Dron je u stanju da poleti sa bilo kog mesta koje nije pripremljeno za te ciljeve, mislim čak i sa palube broda. Pritom, to nije konvertoplan. Za sada nećemo otkrivati detaljnije karakteristike. Već je izvedeno nekoliko letova, uskoro prelazimo na druga testiranja”, rekao je Begak.

Dron “begalet-miraž” će biti predstavljena na tržištu ovog leta.

Foto: Sputnik / Vitaliй Belousov

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare