4. Oktobra 2023.

Rumunija šalje dodatne trupe na KiM

Crno more i Zapadni Balkan od strateškog značaja su za Severnoatlantski savez, objasnio je ambasador Rumunije pri NATO.

Nakon najnovijeg skoka tenzija na severu KiM, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.

Predstavnik ove zemlje pri NATO-u, ambasador Dan Nekulaesku, potvrdio je da će se trupe Rumuniji pridružiti Kforu.

“Nakon nedavne odluke NATO-a, Rumunija će poslati Kforu dodatni kontingent na nivou kompanije. Naše snage će dodatno doprineti bezbednom i sigurnom okruženju na Zapadnom Balkanu”, poručio je Nekulaesku.

Kaže da su Crno more i Zapadni Balkan od strateškog značaja.

“Moramo da zadržimo snažan fokus na ovim regionima u NATO-u”, naveo je u objavi na društvenoj mreži Iks.

“Britanske snage će se rasporediti u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu na zahtev NATO-a. Ovo je posledica nasilnog napada na Kosovsku policiju na Severu Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu”, poručili su prekjuče iz ministarstva odbrane Velike Britanije, navodeći da šalju 200 trupa.

Prethodno slanje dodatnih trupa NATO-a usledilo je početkom juna meseca, a nakon izbijanja prethodne krize na Severu Kosova, nastale nakon nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike i sukoba Srba koji su protestovali sa pripadnicima Kfora.

Na KiM je tada stiglo 500 pripadnika pripadnika 65. mehanizovane pešadijske brigade Turske. Ovi vojnici boravili su na Severu, a napustili su Kosovo septembra meseca nakon, kako je saopšteno iz Kfora, uspešno sprovedene misije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare