9. Septembra 2023.

Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima sa Ukrajinom

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije ovlastio je Ministarstvo odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mere za zaštitu stanovništva.

Rumunija pojačava mere zaštite civila u pograničnim naseljima na Dunavu, u neposrednoj blizini zone sukoba u Ukrajini, zbog granatiranja ukrajinskih luka.

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije (CNSU) ovlastio je Ministarstvo odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mere za zaštitu stanovništva.

“S obzirom na trenutni geopolitički kontekst i nedavne i ponovljene napade na ukrajinske luke Reni i Izmail, Komitet je ovlastio Ministarstvo nacionalne odbrane da proceni i identifikuje oblasti u Rumuniji koja se nalaze u blizini konfliktnih područja, gde se uvode posebne mere za zaštitu stanovništva”, navodi se u odluci, prenosi Ađer pres.

Na sastanku Nacionalnog komiteta usvojena je odluka o sprovođenju mera za upozorenje rumunskih državljana u pograničnom području sa Ukrajinom.

Konkretno, to se odnosi na obaveštavanje stanovništva putem Ro-Alert poruka u naznačenim područjima u slučaju opasnosti od pada “elemenata koji pripadaju vojnoj opremi koja se koristi u sukobu“.

Regionalne inspekcije za vanredne situacije će uputiti lokalno stanovništvo kako da postupe u potencijalno opasnim situacijama.

Ukrajinski ministar odbrane Angel Tilvar posetio je u sredu oblasti na rumunsko-ukrajinskoj granici na Dunavu, nakon čega je objavljeno da su tu pronađeni ostaci nečega za šta se veruje da je dron.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon toga rumunske vlasti obavestile o istrazi navodnog incidenta na granici sa Ukrajinom koji uključuje dron, ali da nema informacije da je reč o posledici “namernog napada Rusije”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare