30. Augusta 2023.

Rumunija i Holandija uspostavljaju centar za obuku ukrajinskih pilota za F-16

Ovo je konkretan korak ka jačanju PVO Ukrajine od dve evropske zemlje, kaže holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren

Rumunija i Holandija potpisale su pismo o namerama za uspostavljanje baze za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 i održavanje ovih letelica u jednom od centara za obuku u Rumuniji, što će biti doprinos tih zemalja jačanju PVO Ukrajine, izjavila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren u Toledu pred neformalni sastanak ministara odbrane Evropske unije.

Ona kaže da je za Holandiju izuzetno važno da nastavi da demonstrira svoje jedinstvo i podršku Ukrajini u njenoj borbi “protiv ruske agresije”.

“Holandija i Rumunija potpisale su u utorak pismo o namerama da obezbede obuku i održavanje za F-16 u centru za obuku u Rumuniji. Ovo je konkretan korak ka jačanju PVO Ukrajine od dve evropske zemlje”, rekla je holandska ministarka, prenosi “Ukrinform”.

Ona napominje da će evropski zvaničnici razgovarati i o načinima jačanja evropske odbrane i zajedničkom radu u okviru Strateškog kompasa EU, koji su zemlje članice dogovorile pre više od godinu dana.

U Španiji je počeo sastanak ministara odbrane EU, a glavne teme su nastavak vojne pomoći Ukrajini i situacija u afričkom regionu Sahel.

Rasprava o ovim temama i drugim pitanjima međunarodne bezbednosti biće nastavljena sutra tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji će takođe biti održan u Toledu, u Španiji, koja je od 1. jula preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Foto:EPA-EFE

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare