17. Augusta 2023.

RT: Indija i Kina odlučile da reše pitanje granice

Dve nacije će nastojati da reše problem na najbrži način

Indija i Kina održale su novu rundu pregovora ove nedelјe u okviru tekućih napora da se razreši sukob oko spornog pograničnog regiona Himalaja između dve zemlјe.

Azijski susedi složili su se da rešavaju preostala pitanja preko takozvane Linije stvarne kontrole (LAC) „na ekspeditivan način“, pored održavanja mira u pograničnim oblastima, navodi se u zajedničkom saopštenju u utorak.

19. runda razgovora održana je na graničnoj tački Čušul-Moldo na indijskoj strani. U saopštenju objavlјenom nakon sastanka navodi se da su zemlјe održale „pozitivnu, konstruktivnu i dubinsku diskusiju… u skladu sa smernicama koje je dalo rukovodstvo“.

„Države su se složile da preostala pitanja reše na ekspeditivan način i da održe zamah dijaloga i pregovora vojnim i diplomatskim kanalima. U međuvremenu, dve strane su se složile da održavaju mir i spokoj na terenu u pograničnim oblastima“, dodaje se u saopštenju.

Nova runda pregovora dolazi nekoliko dana pre nego što će se indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping sastati na samitu lidera BRIKS-a u Južnoj Africi, a kasnije u septembru tokom samita G20 u Nјu Delhiju. Prema onlajn novinama „The Print“, retki dvodnevni razgovori bili su fokusirani na široka pitanja i obe strane su „odlučile da prenesu moguće mere za izgradnju poverenja“. Naime, dve zemlјe su se složile da zamrznu nagomilavanje trupa i opreme duž granice, navodi se u izveštaju.

Uprkos nekoliko rundi razdruživanja u dolini Galvan, Pangong Cou i nekoliko drugih delova duž LAC-a, indijska i kineska vojska nastavlјaju da održavaju veliko prisustvo trupa.

Hilјade vojnika i opreme stacionirano je duž LAC-a od sukoba u dolini Galvan 2020. godine, najsmrtonosnijeg graničnog susreta između dve zemlјe u decenijama, koji je odneo živote najmanje 20 indijskih vojnika i četiri Kineza.

Pojačani su pozivi za rešavanje spora i unapređenje bilateralnih odnosa. Nakon što su indijski savetnik za nacionalnu bezbednost Adžit Doval i visoki kineski diplomata Vang Ji održali razgovore na marginama sastanka BRIKS-a u Johanesburgu prošlog meseca, Nјu Delhi je izjavio da je situacija duž LAC-a narušila strateško poverenje i javnu i političku osnovu odnosa sa Kinom. Takođe je naglašen značaj nastavka napora za potpuno rešavanje situacije i uspostavlјanje mira u pograničnim oblastima. Komentarišući sastanak, Peking je pozvao na konkretnu politiku za stabilizaciju bilateralnih odnosa.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal – https://t.me/vostokvesti

Foto:© Kim Kyung-Hoon – Pool / Getty Images

Izvor: RT

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare