31. Januara 2023.

Ročište za Dobrovoljačku odgođeno zbog odsustva jednog člana vijeća

Novi termin zakazan je u srijedu, 8. februar.

Suđenje Ejupu Ganiću i drugima koji su optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, nakon prošlog ročišta, bilo je zakazano za sutra.

Posljednje ročište u predmetu “Ejup Ganić i drugi” održano je 21. decembra kada je saslušan svjedok Tužilaštva BiH Danilo Beribaka koji je tom prilikom rekao da je bio vojnik po ugovoru i da su ga prilikom zarobljavanja u tom napadu tukli kundakom, gazili, a maltretiranje se nastavilo i kasnije.

Beribaka je prilikom svjedočenja u predmetu “Ejup Ganić i drugi” ispričao da mu je od udaraca prilikom zarobljavanja u koloni ostao ožiljak na licu i rasklimani zubi, da su ga tukli po leđima kundakom i gazili.

Beribaka je naveo da je bio vojnik po ugovoru u ЈNA od 15. marta 1992. godine i da su 2. maja upućeni iz kasarne “Viktor Bubanj” u komandu na Bistriku, koja je bila napadnuta.

On je dodao da je bio nišandžija u takozvanoj “vidri” i da je krenulo još pet oklopnih vozila, da je na tom putu do kasarne na njih pucano i da je uzvratio na vatru koja je bila otvorena iz “Elektroprivrede”, a da je na Skenderiji vidio uništen tramvaj, zapaljena vozila i tijela.

– Pucnjava je bila otvorena i kada smo došli pred komandu i u toj pucnjavi je jedan vojnik bio pogođen. Pred mrak je počelo ispaljivanje raketnih bacača Teritorijalne odbrane, “Zelenih beretki”, ne znam više koga – rekao je Beribaka, dodajući da su rakete probile kupolu i da je ušao u komandu.

On je rekao da je čuo da je došao tadašnji predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović i da pregovara sa generalom Milutinom Kukanjcem.

Beribaka je naveo da je kolona bila sastavljena od vojnih kamiona, oklopnih, civilnih i vozila UNPROFOR-a. “Potporučnik Pelemiš je rekao da ukočim kupolu van borbenog položaja i da dignem cijevi”, naveo je Beribaka i napomenuo da je njegovo vozilo bilo na kraju kolone.

On je svjedočio da se čula pucnjava i povici da se predaju, te da su razoružani, a da su dva vojnika bila ranjena.

– Oboreni smo na asfalt… udaranje, cijev na potiljku – rekao je Beribaka, dodajući da je njegovo dalje zlostavljanje spriječio specijalac Hare, kojega je od ranije poznavao.

On je napomenuo da su lica koja su im prišla bila u civilnoj i vojnoj odjeći, te da je većina imala oznake “ljiljana” i Patriotske lige.

– Nakon zarobljavanja odvedeni smo u FIS i tog dana sam i ja, kao i drugi zarobljenici, udarani i prijećeno nam je – rekao je Beribaka i dodao da su 4. maja pušteni.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare