8. Oktobra 2024.

Rižoto sa bundevom

Lako se priprema;

SASTOJCI:

100 g riže

200 g muskatne bundeve

1 glavica crnog luka

100 ml bijelog vina

350 ml vrele pileće supe (bujon)

2 kašike narendanog parmezana

so, biber

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Luk sitno isjeckajte. Bundevu ogulite i isijecite na sitne kocke. Supu ugrijte do ključanja. Rižu nemojte ispirati. U tavi ugrijte maslinovo ulje i na njemu propržite luk. Poslije nekoliko minuta, dok je luk još bijel, stavite rižu i na tihoj vatri pržite oko minut uz stalno miješanje. Potom dodajte isjeckanu bundevu i promiješajte. Sipajte vino i začiniti solju i biberom. Nakon toga u rižoto postepeno sipajte vrelu supu uz stalno miješanje. Supu dosipajte u nekoliko navrata. Čim riža “popije” tečnost, dodajte još malo dok ne potrošite supu, a riža se ne skuva. Na kraju, u rižoto stavite narendani parmezan, promiješajte i skinite sa vatre. Ukupno vrijeme kuvanja rižota je oko 20 minuta.

* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare