18. Septembra 2024.

Rižoto od bundeve sa kozjim sirom

Ovaj jednostavan rižoto od bundeve sa kozjim sirom koristi slatki pire od bundeve kao bazu okusa i kremasti kozji sir za dodatnu podatnost smjese. Tostirane sjemenke bundeve dodaju teksturu i orašaste note. Peršun daje blag svježi okus, ali bilo koja sjeckana svježa začinska biljka bi jednako dobro djelovala.

Evo kako da napraviš rižoto od bundeve:

Sastojci:

  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno sjeckanog crvenog luka
  • 1 ½ šolje arborio riže
  • 1 šolja bijelog vina (kao što je chardonnay ili sivi pinot)
  • 6 šoljica bujona od povrća, na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja nezačinjenog pirea od bundeve
  • 3 kašike neslanog putera
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mljevenog bijelog bibera
  • ¼ kašičice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 šolja izmrvljenog kozjeg sira
  • ¼ šolje neslanih sjemenki bundeve, tostiranih
  • ¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna

Priprema:

U velikoj šerpi ili loncu zagrij ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodaj rižu i kuhaj uz stalno miješanje dok se riža ne obloži uljem, oko 30 sekundi.

Dodaj vino i kuhaj uz stalno miješanje dok potpuno ne ispari, 1 do 2 minute. Dodaj 3 šolje bujona i nastavi da kuhaš, često miješajući, dok se većina tečnosti ne upije, 10 do 12 minuta. Dodaj preostale 3 šolje bujona i kuhaj, često miješajući, dok riža ne omekša, i dok se sva tečnost ne upije, 12 do 14 minuta.

Smanji vatru na nisku i dodaj bundevu, puter, so, biber, muškatni oraščić i 1/2 šolje kozjeg sira. Kuhaj, neprestano miješajući, dok se sir i puter potpuno ne istope i svi sastojci sjedine, 2 do 3 minute.

Posluži rižoto posut sjemenkama, peršunom i preostale 1/2 šolje kozjeg sira.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare