Riter: Napad u Brjansku osmišljen kako bi se isprovocirala Rusija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Riter: Napad u Brjansku osmišljen kako bi se isprovocirala Rusija

PredsJednik Ukrajine Vladimir Zelenski bi mogao da iskoristi napad i kaže “rat se proširio i sada je neophodno da Zapad isporuči više vojne opreme”, kaže Skot Riter

Penzionisani major američkih marinaca Skot Riter izjavio je da sumnja da današnji teroristički napad u Brjansku koji je izvela Ukrajina nije bio nasumičan čin terora, već namerna zavera kako bi se isprovocirala Moskva.

“Jasno je da nije bilo vojnih ciljeva, već je u pitanju provokacija sa ciljem da se naljuti Rusija. Nećete gađati ženu, decu, selo i civile, osim ako vam nije cilj da isprovocirate Rusiju do te mere da bi ona mogla da preterano odreaguje. Mislim da je to bio cilj”, rekao je Riter za “Sputnjik”.

To je, navodi, jedini način da se objasni napad u kome su ubijene dve osobe, ako se izuzme pretpostavka da su počinioci “kriminalci bez iskupljujućih osobina, već samo sa životinjskim nagonima”.

“O toj mogućnosti neću ni govoriti. Verujem da su ti ljudi izabrani da izvrše misiju koja je osmišljena kako bi se isprovocirala reakcija Rusije, koju bi vlada predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog mogla da iskoristi kao opravdanje za traženje dodatne vojne pomoći”, kaže Riter.

Predsednik Ukrajine bi, ocenio je Riter, mogao da iskoristi napad i kaže “rat se proširio i sada je neophodno da Zapad isporuči više vojne opreme, poput aviona f-16”.

“Zelenski ne dobija ono što veruje da mu je potrebno da bi preživeo. A ako ovo ne dobije, suočiće se sa neminovnošću strateškog poraza Ukrajine. I zato mislim da ćemo videti sve više ovakvih dela očaja u nastojanju da se Rusija natera da preterano reaguje kako bi Zelenski mogao to da iskoristi kao opravdanje za traženje još veće pomoći od Zapada”, zaključio je Riter.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da se u Brjansku odigrao teroristički napad.

“Otvorili su vatru videći da su u vozilu deca. Ovaj zločin čine neonacisti i njihovi gospodari. Siguran sam da će ti isti gospodari brzo zaboraviti današnji zločin. Ali opet ponavljam: neće uspeti – mi ćemo ih zgromiti”, rekao je Putin.

Grupa ukrajinskih diverzanata upala je na rusku teritoriju, tačnije Klimovski okrug Brjanske oblasti.

Diverzanti su pucali na automobil i ubili dve osobe i ranili desetogodišnje dete koje je prevezeno u bolnicu, ali, srećom, nije u životnoj opasnosti. 

RT.

Danas objavljeno

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Korupcija na svakom ćošku

M.

“Svi smo mi Kinezi”

Vanja A

Ostavite komentar