28. Februara 2024.

Rimac raskida saradnju s partnerom: Dogovarali milionske poslove, a onda se pojavila Amerika

Kineski proizvođač baterija uložio je 2017. u Rimac grupu 30 miliona evra, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrednosti udeo u kompaniji.

U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke fabrike električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u fabriku u Sjangjangu, u provinciji Hubej, da ulože 158,2 miliona dolara.

Rimac Automobili odlučili su da raskinu saradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Groupom, ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u provinciji Sinđan.

Prošlog avgusta SAD su zabranile uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminiše praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo državne bezbednosti. Peking je odbacio optužbe.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 miliona evra, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrednosti udeo u hrvatskoj kompaniji, prenosi Večernji list. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke fabrike električnih motora i baterija u Kini. Camel i Rimac planirali su da u fabriku u Sjangjangu, u pokrajini Hubej, ulože 158,2 miliona dolara. Hrvatska kompanija trebalo je da osigura pet miliona evra, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udeo od 40 odsto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

Krajem prošle nedelje Rimac grupa objavila je u izjavi za nemački poslovni nedeljnik Wirtshaftswoche da je “primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača”. Camel po navodima hrvatske kompanije prihvata načela odgovornog i etičnog poslovanja, istakli su u Rimac grupi, dodavši da zajednički projekat nije operativno aktivan od 2022. i da je “trenutno u postupku gašenja”, citira nemački list. Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Rojters.

Sredinom februara hiljade automobila nemačkih marki Audi i Porsche, deoničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podležu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare