I to za samo četiri sedmice
Vjeruje se da količina vlakana u ovom povrću sprječava apsorpciju holesterola u krvotok
Brazilsko istraživanje pokazalo je da povrće koje ne košta više od 2 eura po kilogramu može pomoći u snižavanju holesterola. O visokom holesterolu govorimo kada je u krvi previše masnih materija. Vremenom, masnoća može dovesti do začepljenja krvnih sudova i stoga je jedan od glavnih faktora rizika za hitne medicinske slučajeve kao što su srčani udari i moždani udari. Jedan od glavnih uzroka povišenog holesterola je
nezdrava ishrana , posebno ishrana bogata zasićenim mastima. Stoga stručnjaci za smanjenje vrijednosti holesterola u krvi savjetuju smanjenje unosa namirnica koje su bogate zasićenim mastima. Preporučuje se i što više voća i povrća, kako kažu u Britanskoj asocijaciji za srce, zbog visokog sadržaja vlakana koja sprečavaju apsorpciju holesterola u krvotok. A neke vrste voća i povrća su posebno efikasne u tome, s naglaskom na patlidžanu.
Ovo tamnoljubičasto povrće posebno je efikasno za snižavanje visokog holesterola, prema British Heart Association. Vlakna patlidžana sprječavaju apsorpciju dijela kolesterola iz crijeva u krvotok. Grah, grašak i sočivo takođe su bogati takvim vlaknima. A, kažu, slatki krompir, brokula, jabuke, jagode i šljive su takođe dobra opcija. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Brazilian Society of Cardiology, pokazalo je da patlidžan može sniziti vrijednosti kolesterola za samo četiri sedmice. Naučnici su proučavali uticaj ovog povrća na masnoće u krvi kod kunića sa povišenim holesterolom. Kunići su prvo četiri sedmice hranjeni hranom bogatom holesterolom i kokosovim uljem koje je bogato zasićenim mastima. Poslednje dve nedelje dobijali su i 10 ml soka od patlidžana dnevno. Pokazalo se da je grupa koja je konzumirala sok od patlidžana imala značajno niže vrednosti holesterola u plazmi, kao i niži nivo lošeg holesterola. Studija je zaključila da sok od ovog povrća može smanjiti tjelesnu težinu i kolesterol kod laboratorijskih životinja.
– Kod kunića sa hiperholesterolemijom, sok od patlidžana značajno je smanjio njihovu tjelesnu težinu, nivo holesterola u plazmi, sadržaj holesterola u aorti i koncentraciju MDA u lošem holesterolu i zidovima krvnih sudova, te povećao faktore endotelne relaksacije (EDRF) – navode autori studije, a Podsjećamo da je patlidžan vrlo ukusna i prilagodljiva namirnica i da jedan patlidžan srednje veličine možete kupiti za samo 50 do 80 centi .