1. Septembra 2023.

Rezovi u bankarskom gigantu: UBS otpušta 3.000 bankara

UBS procjenjuje da će ukinuti oko 3.000 radnih mjesta u Švajcarskoj, što će mu pomoći da smanji troškove od deset milijardi dolara, jer preduzima sveobuhvatnu reviziju nakon hitnog spasavanja Credit Suissea ranije ove godine.

U pitanju je rez od oko osam odsto zaposlenih u kombinovanim švajcarskim operacijama globalnog bankarskog giganta, koji je u četvrtak prijavio neto profit od 29 milijardi dolara za drugi kvartal. To je najveća tromjesečna dobit banke ikad i nastala je gotovo u potpunosti iz računovodstvenih tehnikalija vezanih za preuzimanje, kažu analitičari.

“Velika tromjesečna dobit bila je direktan rezultat računovodstvene razlike između cijene od tri milijarde dolara koju je UBS platio za Credit Suisse i vrijednosti bilansa stečenog zajmodavca”, rekao je Džeremi Nejlor, analitičar u IG-u.

UBS je objavio dobit prije oporezivanja od 1,1 milijardu dolara za kvartal.

Vijest o gubitku radnih mjesta mogla bi izazvati nove kontroverze u Švajcarskoj, gdje se, kako ocjenjuje CNN, dogovor već pokazao nepopularnim u javnosti i kod nekih političara.

“Udruženje zaposlenih u švajcarskim bankama zahtijeva da se 37.000 zaposlenih u dvije institucije u Švajcarskoj tretira pravedno i ravnopravno u procesu integracije”, navodi se u saopštenju švajcarskog bankarskog sindikata.

U razgovoru s analitičarima, izvršni direktor UBS-a Serđio Ermoti rekao je:

“Svaki izgubljeni posao je bolan za nas. Nažalost, u ovoj situaciji rezovi su bili neizbježni.”

Smatra da će se ukidanje radnih mjesta produžiti na nekoliko godina i da će banka pogođenim zaposlenima pružiti finansijsku podršku, usluge premještanja i mogućnosti prekvalifikacije.

Banka, koja ima ukupnu globalnu radnu snagu od skoro 122.000, nije dala više detalja o broju mogućih otpuštanja izvan Švajcarske u svom izvještaju o zaradi – prvom izvještaju otkako je kupila posrnulog rivala.

Oko 8.000 zaposlenih u Credit Suisse već je dobrovoljno otišlo u prvoj polovini godine, pri čemu se otprilike polovina tog odliva dešavala u Sjedinjenim Državama i Azijsko-pacifičkom regionu, a deset odsto u Švajcarskoj, rekao je finansijski direktor UBS Tod Takner.

Ermoti je rekao da banka očekuje da će još veći broj zaposlenih dati otkaz ili otići u penziju, ali da će i dalje morati da se ukidaju radna mjesta izvan Švajcarske kako bi se postigli ciljevi uštede. UBS takođe planira da smanji svoje oslanjanje na vanjske izvođače.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare