8. Novembra 2023.

Revolucionarna promjena u ATP-u, šta ovo znači za tenisere?

Dvije važne odluke donio je ATP na kraju ove sezone. Godišnji bonus za igrače povećan je za 2023. na 33,5 miliona dolara, za 12,2 miliona više nego što je bilo do sada, ali druga odluka je još važnija. Prvi put u istoriji turniri će profit dijeliti sa teniserima.

Kako objašnjavaju u Asocijaciji teniskih profesionalaca, od ove godine turniri više neće zadržavati zaradu sa sebe nego će je dijeliti sa svojim proizvođačima – 50:50. Ovu želju je Andrea Gaudenci, predsjednik ATP, zagovarao od prvog dana svog mandata 2020. Vjerovatno su problemi zbog korone malo odložili njeno uvođenje, ali sada je kucnuo čas.

I povećanje bonusa koji se vezuje za učešća na mastersima 1.000, posljedica je zarade ovih turnira u prošloj sezoni. Novac će se deliti u skladu za rezultatima na ovim takmičenjima. Ovaj bonus nema veze sa nagradnim fondovima i praktično predstavlja duplu zaradu za tenisere.

U ATP-u objašnjavaju koja će formula biti primjenjena u ovoj godini. Kompletan profit od 12,2 miliona dolara dijeli se sa brojem poena za svjetsku listu na mastersima. U ovoj sezoni količnik iznosi 300 dolara i toliko vrijedi jedan poen. Ko je osvojio deset poena dobiće 3.000 dolara. Po toj računici titula će donositi 300.000 hiljada dolara bonusa.

U skladu sa odlukom o podjeli zarade, igrači će prvi put imati uvid u prihode turnira. Do sada je to bila poslovna tajna za njih. Sve što neko takmičenje zaradi preko uloženog, a tu spada i nagradni fond, biće podijeljeno sa teniserima.

ATP ističe i veliki porast zarade celog Tura. Nagradni fondovi u ovoj godini su povećani u odnosu na prošlu za 37,5 miliona dolara i kada se tome doda povećanje bonusa za 12,2 miliona, dobija se rast premija za oko 50 miliona.

Ističe se da je ovaj porast direktna posljedica odluke o promjeni formata mastersa u Madridu, Rimu i Šangaju, jer je njihovo trajanje povećano na 12 dana, a žrijebovi prošireni sa 56 na 96 učesnika. Od 2025. se planira ista reforma u Kanadi i Sinsinatiju, tako da se očekuje još veći profit. Samo će Monte Karlo i Pariz zadržati sadašnji format od sedam dana trajanja, dok se priče o navodno dogovorenom mastersu u Rijadu ne pominju.

ATP planira da sličnu formulu uvede i na turnirima serije 500 i 250, dok je na gren slemovima to nemoguće jer su takmičenja velike četvorke nezavisna i sami kreiraju svoje nagradne fondove.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare