18. Jula 2023.

Revolucija – proizvod za povećanje dometa EV

Na karakteristike baterija negativno utiču ekstremne temperature, posebno niske, zbog čega se smanjuje domet vozila, ali i trajnost samih baterija.

Kinezi veruju da imaju rešenje ovog problema, i to u vidu specijalnog prekrivača.

Razvijen je na šangajskom univerzitetu u Jiao Tongu, a omogućava da parkiranim električnim vozilima bude hladnije leti i toplije zimi. Time se omogućava predkondiciranje baterije bez trošenja energije jer se u suštini radi o izolacijskom materijalu kojim se prekriva vozilo, piše Index.hr.

“Termalni prekrivač je poput odeće za vozila, zgrade, svemirske letelice ili čak vanzemaljska staništa da bi leti bila hladnija, a zimi toplija”, izjavio je Kehang Cui, jedan od članova tima.

Tokom testa za vreme toplog sunčanog dana temperatura u kabini automobila je porasla na 50.5 °C bez prekrivača, a na vozilu koje je imalo prekrivač temperatura je bila 22.8 do 27.7°C niža te 7.8°C stepeni niža od temperature okoline.

Spoljašnji sloj je izrađen od tankih vlakana silicijum dioksida obloženih bor nitridom koji reflektuje sunčevu svjetlost, dok je unutrašnji sloj izrađen od aluminijumske legure i zadržava toplotu unutra. Za sada nije poznato koliko bi ovakav prekrivač mogao da košta, kao ni koliko bi u praksi mogao da bude primenjiv. Naime, radi se o teškom i voluminoznom prekrivaču koji bi u praksi oduzimao dosta vremena tokom postavljanja.

Foto: Huaxu Qiao / Jiao Tong University

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare