6. Oktobra 2023.

Revizija EU budžeta: Nedostaje više od osam milijardi evra, greška ili prevara?

Revizori su identifikovali 14 slučajeva moguće prevare u raspodeli novca iz budžeta EU.

Istraga Evropskog revizorskog suda pokazala je da je prošle godine bilo znatno više grešaka u raspodeli novca iz budžeta EU nego ranije, piše “Bild”.

Uz potrošnju od 196 milijardi evra, stopa greške je značajno porasla na 4,2 odsto 2022. godine, navodi se u izveštaju revizora iz Luksemburga. Znači: Nešto je pošlo po zlu sa 8,2 milijarde evra.

Revizori su identifikovali 14 slučajeva moguće prevare, koji su prijavljeni agenciji EU za borbu protiv prevara “Olaf”.

Međutim, procenjena stopa greške “nije merilo prevare, neefikasnosti ili rasipanja”, navode oni i objašnjavaju da je to procena iznosa koji nisu korišćeni u skladu sa pravilima EU i nacionalnim propisima.

U 2022. potrošnja iz budžeta EU iznosila je 196 milijardi evra, navodi sud. Veliki deo ovih sredstava su same države članice raspodelile po projektima. Zajedno sa uplatama iz fonda pomoći za rešavanje posledica kovida, rashodi su iznosili 243,3 milijarde evra.

“Naša revizija je pokazala potrebu za poboljšanjem upravljanja rizikom jer naš rad nastavlja da otkriva greške koje dovode do značajnog povećanja potrošnje uzrokovane greškom”, rekao je generalni revizor Toni Marfi.

Evropsko udruženje poreskih obveznika šokirano je reagovalo na nove brojke. “To je povećanje od 40 odsto za samo godinu dana“, rekao je direktor udruženja Majkl Jeger za “Bild”.

Pored toga, izveštaj Revizorskog suda pokriva samo delić stalno rastućeg budžeta EU za subvencije.

“Broj neprijavljenih slučajeva je svakako mnogo veći. Greška je u sistemu! Subvencije privlače nepravilnosti i prevare kao moljce na svetlost”, navodi Jeger i dodaje da se novcem poreskih obveznika mora postupati pažljivije i Komisija EU mora konačno da donese zaključke.

Slične kritike uputio je Rasmus Andresen, portparol za budžet Zelene grupe u Evropskom parlamentu.

“Ne bi trebalo da bude slučajeva prevare i netačne potrošnje. Mi Zeleni i Evropski parlament već dugo pozivamo na veću demokratsku kontrolu nad budžetom EU”, rekao je on i posebno kritikovao “nepravilnosti” u vezi sa fondom za oporavak od korone.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare