30. Aprila 2023.

Rekorderi: Devet automobila čiji motori bez problema prelaze više od 1.000.000 km

Činjenica da sa većom ili manjom sigurnošću znamo da se radi o vozilu koje će biti sa nama dugi niz godina, važno je i koliko ćemo kilometara u njemu preći bez problema.

Treba znati da postoje kombinacije modela i motora koje lako mogu da pređu milion kilometara. U slučaju da imate neki takav, u koji ne morate da ulažete više novca od redovnog održavanja i sa kojim nećete imati ozbiljnih kvarova, znajte da posedujete pravo blago.

Ovo je spisak automobila za koje je dokazano da mogu da pređu preko milion kilometara.

1. Mercedes 240D

Foto: Mercedes promo

Mercedes 240D je jedan od onih automobila sa kojim biste mogli voziti oko sveta nekoliko puta. Pored toga, tržište polovnih delova za ovaj model je ogromno, a skoro sve njegove komponente možete pronaći na Internetu.

Postoji dobar razlog zašto taksisti u severnoj Africi uglavnom odbijaju da ih “penzionišu”.

2. Volvo P1800

Foto: Volvo promo

Normalno je da je motor sa gotovo pet miliona pređenih kilometara više puta doživeo generalku. U ovom slučaju govorimo o tri, s obzirom da je 1.8 litarska jedinica sa 100 KS ovog P1800 stara već više od 50 godina i krije puno priča.

Vlasnik je penzionisani američki profesor koji voli dosta da putuje svojim automobilom. Ali naravno, i tretman koji je auto imao bio je najbolji.

3. Saab 900 Turbo

Foto: Saab promo

Postoji Saab 900 Turbo koji je prešao preko milion kilometara. Danas se nalazi u muzeju u SAD, a iako je zaptivka glave motora morala da se menja tri puta, za 1.6 miliona kilometara nije bilo potrebno dirati menjač, unutrašnjost motora ili turbo.

Pravi podvig za ovaj švedski klasik sa 2.0-litarskim benzincem od 175 KS.

4. BMW 325i (E30)

Foto: BMW promo

Eksperiment koji je sproveo Mobil1 pokazao je da BMW 325i E30 može da pređe više od 1.5 miliona kilometara. Ovaj test je bio zasnovan na stavljanju na dinamometar i kotrljanju četiri godine pri brzini od oko 130 km/h.

Međutim, uslovi korišćenja u kojima je “prešao” tu udaljenost su bili manje zahtevni od ostalih automobila na ovoj listi. Ali, da je prešao tolike kilometre – prešao ih je.

5. Škoda Octavia (i Superb)

Foto: Škoda promo

Koliko ste taksista videli sa Škodom Octavijom ili Škodom Superb? Motor 1.9 TDI jedan je od onih “večnih motora”.

Osim njegove pouzdanosti bitna karakteristika ke i niska potrošnja goriva.

Dakle, sledeći put kada uđete u Škodin taksi, proverite njegovu kilometražu.

6. Lincoln Town Car

Foto: Milos Ruzicka/Shutterstock

Severnoamerikanci vole da vode računa o svojim automobilima kako bi ih učinili klasicima. Upravo to se dogodilo sa primerkom modela Lincoln Town Car penzionisanog gospodina iz Kanzasa koji je svojim automobilom prešao 2 miliona kilometara.

Za sve to vreme motor i menjač su morali da se otvore samo jednom. Proizvođač je dao doživotnu garanciju na mnoge komponente vozila.

7. Subaru Forester

Foto: Subaru promo

Dobra priča o dugovečnom automobilu ispričana je pre samo nekoliko meseci o jednom Subaru Foresteru.

Reč je o primerku u vlasništvu Jernera Junga, slovenačkog muzičara koji ga je kupio 1998. godine. Sa njim je nekoliko puta obišao svet, prevalivši milion kilometara.

8. Volkswagen Buba

Foto: VW promo

Ne čudi što jedan od najprodavanijih automobila u istoriji, poput Volkswagenove Bube, spada u red onih koji su uspeli preći milion kilometara.

Zapravo, Buba se može pohvaliti primerkom koji je premašio 2,5 miliona km.

9. Toyota Highlander

Foto: Toyota promo

Toyota Highlander takođe se ušuljala na ovu listu. Primerak iz 2006. prešao je više od 1.6 miliona kilometara pre nego što je stradao u uraganu Ian na Floridi 2022.

U zamenu za njegovu odanost brendu, Toyota je vlasniku, Marku Mileru, poklonila potpuno novi Highlander početkom ove godine.

Foto: VW promo

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare