25. Jula 2023.

Rekord u Evropi: Padao grad od 19 centimetara

Zastrašujuće fotografije divovskog grada stižu iz sjeverne Italije. Nevrijeme s tučom, koje se prijepodne prenijelo krajevima Slovenije, tokom noći se u još jačem obliku obrušilo na furlansko-julijsko područje. Na internetu se pojavila fotografija grada od 19 centimetara.

Blaž Šter, meteorolog u Agenciji za zaštitu okoline, procijenio je da je kod mjesta Pordenone pao rekordan (za Evropu) grad. Na fotografiji je led veći od dlana. Komad bi trebao biti težak oko kilogram.

Tomas Pucik , istraživač u Evropskoj laboratoriju za oluje, napisao je na Twitteru da je ovaj grad oborio evropski rekord. Tuča je bila za centimetar veća u Vivianu u Južnoj Dakoti, gdje je dostigla veličinu od 20 centimetara.

Kako javlja danas portal “Pordenone”, prva oluja je ovim područjem prošla između 20.30 i 21.30 sati, a druga između 23.00 i 24.00 sata. Oba su uzrokovala ogromnu štetu.

Zabilježen je grad veličine 10 centimetara i jak vjetar s udarima od oko 100 kilometara na sat koji je zadao brojne glavobolje u saobraćaju. Mnogo je automobila potpuno uništeno, a zaustavljen je i željeznički promet na liniji Pordenone-Videm. Bez struje je ostalo 12 hiljada ljudi, prenosi “24Ur”.

Ogromni grad padao je i u neposrednoj blizini Slovenije u okolini Vidma. Civilna zaštita pokrajine Furlanije-Julijske na svojoj je Facebook stranici objavila fotografije potpuno uništenih fasada kuća. Scene koje obično otkrivaju posljedice vanrednog stanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare