10. Decembra 2023.

Rekli pa porekli: Holandija i dalje kupuje ruski gas

U septembru je ova zemlja EU uvezla oko 211,5 miliona kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Moskve u vrednosti od 109 miliona evra

Holandija nastavlja da uvozi ruski gas uprkos ranijim obećanjima da će prestati da kupuje taj energent, izvestile su “RIA Novosti” pozivajući se na podatke o holandskoj trgovini.

Izveštaji pokazuju da je u septembru ta zemlja EU uvezla oko 211,5 miliona kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Moskve u vrednosti od 109 miliona evra

Podaci su inače objavljeni nakon tromesečne pauze u holandskom uvozu ruskog LNG-a, koja je usledila nakon što je ministar klime i energetike, Rob Jeten, objavio da vlada radi na zaustavljanju uvoza iz Rusije.

U svom saopštenju u aprilu, on je, naime, obećao da će Holandija prestati da potpisuje nove ugovore za ruske isporuke LNG-a i raskinuti ranije postojeće sporazume, što je dovelo do naglog pada uvoza u maju i potpunog zaustavljanja tokom letnjih meseci.

Iako je EU uvela brojne sankcije Rusiji u poslednja 22 meseca, ruski gas do sada nije bio na meti ograničenja.

Bez obzira na to, uvoz ruskog gasa iz gasovoda EU iz uglavnom je zaustavljen usred opšte težnje bloka da prekine energetsku zavisnost od Moskve, dok je EU nastavila da kupuje rekordne količine LNG-a iz Moskve ove godine, a isporuke su u novembru dostigle rekordnih 1,75 miliona tona. 

U međuvremenu, prema najnovijim medijskim izveštajima, EU radi na zakonodavstvu koje omogućava državama članicama da jednostrano prekinu uvoz gasa iz Rusije.

Prema dokumentu u koji je uvid imao “Fajnenšel tajms”, ta mera bi svakoj državi članici dala moć da “delimično ili, gde je opravdano, potpuno ograniči” ili blokira ruske i beloruske kompanije da kupuju kapacitete u evropskim gasovodima i LNG terminalima.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare