Problemi sa zatvorom su najčešće prouzrokovani hranom i pićima koje unosimo.
Vrlo je važno da nam ishrana bude bogata vlaknima, međutim, često nam se dešava da one zdrave namirnice zamenimo onim manje zdravim i time narušimo metabolizam.
Postoje i one namirnice kojima često pribegavamo, a koje mogu biti glavni krivci za lošu probavu.
Mlečna čokolada
Bogata je mastima koje usporavaju probavu te tako dovode do zatvora, prenosi Health Shots. Jedno istraživanje objavljeno u European Journal of Gastrointestinal pokazalo je da konzumacija previše čokolade ili proizvoda povezanih s čokoladom može uzrokovati zatvor i probleme s probavom.
Kofein
Napitke koji sadrže kofein svakako ne bi trebalo da konzumirate često jer kofein izvlači vodu iz debelog creva, ali važno je napomenuti i da u umerenim količinama ne može da šteti.
Pržena i brza hrana
ržena i brza hrana glavni su uzroci brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost i bolesti srca, prenosi Health Shots. Visok sadržaj natrijuma i veštačkih prehrambenih aditiva u takvoj hrani često utiče na usporeni prolazak hrane kroz debelo crevo, što može uzrokovati zatvor.
Prerađena i smrznuta hrana
Iako je mnogima jedenje prerađene i smrznute hrane često najpraktičnije, trebali bi je što manje jesti. Glavni razlog krije se u tome što probavni sistem nakon konzumacije ovih vrsta hrane mora raditi više nego inače kako bi razgradio sve sastojke.
Crveno meso
Prema istraživanju objavljenom 2018. godine u American Journalu, crveno meso sadrži teško svarljiva proteinska vlakna te je bogato masnoćama i gvožđem, koji mogu uticati na probleme sa zatvorom ako se redovno konzumiraju. Iako se crveno meso, poput jagnjetine i ovčetine, ne bi trebalo prestati u potpunosti konzumirati, oni koji češće imaju problema sa zatvorom ne bi trebalo redovno da jedu to, prenosi Health Shots.
Krekeri
Krekeri su omiljena poslastica mnogih, a napravljeni su na bazi brašna. Iako se čine kao idealan međuobrok, preterana i redovna konzumacija mogu uzrokovati probleme sa zatvorom. Ove ukusne namirnice usporavaju rad creva, zbog čega se preporučuje da ih ne jedete u prevelikoj količini.