1. Juna 2023.

Reddit ubija alternativne aplikacije

Reddit je jedan od najpopularnijih sajtova na svetu, ipak od kad postoji, njihova zvanična aplikacija je, blago rečeno, užasna. Upravo zbog toga mnogi korisnici koriste alternativne Reddit aplikacije, kao što su Reddit is Fun (RIF) ili Apollo za iOS koje su preglednije i jednostavno bolje za korišćenje. Reddit sada pokušava da ih ubije.

U aprilu ove godine, platforma je najavila značajne promene. U postu na svom blogu, Reddit je potvrdio da će početi da naplaćuje određenim developerima pristup njihovim API-jevima. Taj blog post je bio izuzetno nejasno napisan, verovatno namerno, i tu je najavljeno da će “novi premijum pristup API-jevima biti omogućen developerima kojima su potrebne dodatne mogućnosti, veća upotreba i šira prava korišćenja”. Drugim rečima, developeri koji koriste više podataka će od Reddita dobijati veći račun koji će morati da plate.

API je skraćenica od Application Programming Interface, što znači da predstavlja interfejs programerskog dela aplikacije. API je softverski posrednik koji omogućava dvema aplikacijama da razmenjuju informacije. API je kurir koji prenosi zahtev za komuniciranje od jedne strane do druge, a dobar API olakšava pravilno funkcionisanje programa. Dakle, kako bi aplikacije trećih strana mogle da funkcionišu, potrebno je da dobijaju informacije od Reddita, ali i da Reddit dobija informacije od njih. Pristup API-ju je uglavnom besplatan.

Konkretne brojke ne izgledaju dobro

Sada već imamo konkretne brojke koje prate ovu predstojeću promenu politike. Prema rečima Kristijana Seliga, glavnog programera iOS aplikacije Apollo, koja služi kao alternativa za zvaničnu Reddit aplikaciju, Reddit planira da naplati oko 12.000 dolara za 50 miliona zahteva za pristup API-jevima. Možda vam ovo zvuči razumno, ali nije, a Selig je objasnio zašto.

Apollo je u aprilu ove godine zabeležio neverovatnih sedam milijardi API zahteva. Kada se odradi potrebna matematika, jasno je da bi Redditu morao da plati 1,7 miliona dolara samo za taj mesec. To bi značilo da bi godišnje morao da plaća Redditu 20 miliona dolara, prenosi Android Authority.

Reddit-alternativne-aplikacije

Kao i veliki broj aplikacija nezavisnih kompanija za Reddit, Apollo nudi pretplatu. Međutim, čak i sa tim prihodima, brojke ne izgledaju dobro. “Prosečan korisnik Apollo aplikacije dnevno ima 344 zahteva, što bi koštalo oko 2,50 dolara mesečno”, napisao je Selig. “Ovaj iznos je duplo veći od trenutne cene pretplate, tako da bih svakog meseca bio u minusu”, dodao je.

Naravno, uvek postoji mogućnost da se cena pretplate poveća, ali jednostavno nije stvar u tome. Selig smatra da iznos koji Reddit planira da naplaćuje “nema veze sa realnošću”. Napravio je procenu koliko novca prosečan korisnik Reddita donosi, i stigao je do cifre od 12 centi mesečno.

Dakle, ako je matematika tačna, a verujemo da jeste, Reddit će tražiti od developera aplikacija trećih strana da plaćaju 20 puta više od onoga što prosečan korisnik donosi. Selig smatra da je to nepravično, i nije jedini.

Iako Selig nije direktno rekao da će ugasiti Apollo ukoliko ova politika zaživi, vrlo je jasno naglasio da ne bi mogao da izdržava takve troškove, što sugeriše da bi aplikacija bila ugašena. I Apollo ne bi bila jedina aplikacija, praktično sve aplikacije trećih strana će imati isti problem.

Potpuno je jasno da ovaj potez Reddita ne dolazi zato što platforma želi da zaradi novac, ovo je očigledan pokušaj da se ubiju sve aplikacije trećih strana kako bi naterali korisnike da pređu na zvaničnu Reddit aplikaciju gde će morati da gledaju reklame ili da plate Reddit Premium kako bi ih izbegli.

Benchmark.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare